A vizsgált országok közül Magyarországon messze a legmagasabb a combot és a lábszárt érintő nagy amputációk száma. A szakma szerint a finanszírozás nem a megelőzést segíti, ráadásul hiába a korszerű eszközök, ha nincs aki használja. Egyes adatok szerint ugyanis az érsebészek átlagéletkora az egyik legmagasabb az egészségügyben – olvasható a HírTV oldalán.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára kerülőknek betegeknek legtöbbször szerencséje van, hiszen a legkorszerűbb berendezésekkel dolgoznak és a szakorvosokból sincs hiány.

Nem kell ide 25 érsebészeti centrum, ahol mindenhol csak egy-egy ember van, hanem csináljunk kevesebbet, de ott hatékonyan működjön és ha jön egy beteg, akkor azt azonnal elküldjük a centrumba és meggyógyítják

– mondta Szeberin Zoltán, a Magyar Angiloógiai és Érsebészeti Társaság elnöke.

Magyarországon évente több, mint 4 ezer amputációt végeznek, ezeknek jelentős része megelőzhető, vagy késleltethető lehetne, amennyiben a betegek idejében orvoshoz fordulnának és az egészségügyi rendszer is megfelelően működne.

Ezeknél a betegségeknél ugyanis nincs lehetőség késlekedni.

„Az egészségügy részéről a szervezettség az, ami nehézséget jelent. Ezek ugyanis olyan betegek, az érszűkületes, cukorbeteg betegek, akiknél nagyon rövid idő alatt amputációhoz vezethet az üszkösödés. És itt a gyors ellátás, megfelelő centrumban életfontosságú lenne” – tette hozzá Szeberin Zoltán.

Az elmúlt kormányzati ciklusokban semmilyen előrelépés nem történt a perifériás érsebészet finanszírozásában – állítja a Hír TV által megkérdezett egészségügyi közgazdász.

„Mint egy forró krumplit mindenki dobálja egymásnak ezt a témakört, ebben a kormányzati ciklusban mindenképp meg kell oldani ezt a kérdéskört. Kell egy olyan díjtétel-felülvizsgálat, azoknak az eszközöknek a modern vizsgálatához, amik kellenek, megfelelő finanszírozás szükséges, hogy egy kórház menedzsmentje és egy főorvos ne szembesüljön azzal, hogyha ilyen beavatkozásokat végez, akkor ezzel műtétenként több százezer forintos kárt okoz, vagy többletköltséget, hiányt okoz a kórház működésének” – fejtette ki Dózsa Csaba.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezet szerint az egészségügyi rendszer hibái mellett a betegek hozzáállásán is változtatni kellene.

„Természetesen fontos hangsúlyozni az állampolgárok felelősségét a saját egészségük megőrzésében, hiszen miután valakit a legmodernebb eszközökkel megoperálunk és több százezer forintot költünk rá, reggel 7-kor ugyanúgy kint dohányzik a kórház előtt. Jelen esetben az elkerülhető halálozások száma nagy Magyarországon, illetve az elkerülhető megbetegedések száma is nagy, ami azt jelenti, hogyha megbetegszem és bekerülök a kórházi rendszerbe, meg kell tudni gyógyítani, de erre a magyar rendszer például az érbetegek ellátása kapcsán sem képes” – mondta Dénes Tamás, a szakszervezet elnöke.

A végtag amputációban az idős, cukorbeteg dohányos férfiak a legveszélyeztetettebbek. Magyarországon ugyanakkor nem csak az amputáció száma magas, de a friss tanulmány szerint az ilyen beavatkozások után itthon minden ötödik beteg meghal a kórházban.

Forrás: HírTV

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!