Lehetővé tenné a napi 12 órás munkaidőt az osztrák kormány 2019. január 1-től. A tervezet várhatóan idén júliusban kerül a parlament elé, azonban máris komoly vitákat váltott ki, írja a Der Standard.

Munkaadók igényei a fontosak

A legfőbb probléma a szakszervezetek szerint, hogy a munkavállalókkal nem történt egyeztetés a módosítással kapcsolatban. Éppen ezért

attól tartanak az érdekképviseletek, hogyha ez tényleg bekerül a torvénybe, a dolgozók nem mernek majd ellentmondani a munkáltatóknak.

A Der Standars online változat összefoglalta, mit lehet eddig tudni a tervezetről, íme a sarokpontok:

Munkaidő: a maximális, megengedett napi munkaidő 10 óráról 12 órára emelkedik a normál 8 órás munkarend nem változott. Ezzel együtt a heti munkaidő felső határa 50 helyett 60 óra lesz, ami 4 napos munkahetet jelentene.

Túlórák: a javaslat szerint a munkaadó és munkáltató által közösen leegyeztetett túlórákat (11. és 12 óra) legalább a törvényben által előírt túlóra-pótlékkal együtt kell kifizetni

– ha a kollektív szerződés nem rögzít ennél magasabb pótlékot. Amennyiben a kollektív szerződés vagy az üzemi tanács szabadnapot vagy csúsztatást harcolt ki a túlmunkára, akkor az érvényes. A 11. és 12. órát a munkavállaló elutasíthatja, személyi érdekekre – például a gyermekek gondozására – hivatkozva.

Pihenőidő: elsősorban a turizmusban kívánják csökkenteni a napi előírt, maximális pihenőidőt 11-ről 8 órára osztott műszakok esetén.

Lehetősége lesz a munkaadónak eltérnie a törvénytől a hétvégi és ünnepnapi pihenőidő tekintetében évi négy alkalommal abban az esetben, ha erről a munkavállalóval előzetesen írásban megegyeznek.

Kivételek: itt 2 újdonságra is számíthatnak a dolgozók. Egyrészt kiterjesztik azon személyek körét, akik kivételnek számítanak a törvényes munkaidő alól, másrészt két új kategória lesz a vezető alkalmazottak mellett: az egyik az egyéb személyek, akik önálló döntési körrel rendelkeznek. A másik: munkavállalók, akik családtagok.

Munkaidő nyilvántartása: a munkavállaló plusz- és mínusz óráit a kollektív szerződésben szabályozott módon többször is át lehet vinni a következő elszámolási időszakra – azaz nem vesznek az így nyilvántartott munkaórák.

Az új szabályok jobban alkalmazkodnak a modern életstílushoz

Az új munkarend bevezetését leginkább ezzel indokolták. Ezentúl több szabadidőre számíthatnak a munkavállalók. A gazdaság szereplőinek pedig lehetőség nyílik arra, hogy csúcsidőszakban, nagyobb megrendelések esetén is tudják teljesíteni a szerződésben vállaltakat.

Nem mindenki ért egyet

A szakszervezetek nem igazán értenek egyet a politikusokkal. A Munkáskamara vezetője Christoph Klein szerint az előterjesztés veszélyes fegyver lehet a munkaadók kezében. A dolgozók szempontjából mindez felborítja a munka és család közötti egyensúlyt, veszélyezteti az egészségüket és a pihenésüket. Egy másik vezető, Wolfgang Katzian így nyilatkozott az ügyről:

„Csúcsidőszakban eddig is lehetőség volt a 12 órás munkanapra. A 12 óra azonban a kivétel volt, nem a szabály, és fizetni is kellett érte. Ezentúl másképp lesz, ezt a bérek ellopásának nevezik.”

Hogy vajon bevezetésre kerül-e a törvény vagy sem júliusban kiderül.

Forrás: Nyugat

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!