Nagyon nem mindegy, ki hol dolgozik pedagógusként - többek között ez derül ki az OECD 2017-es adataiból. Nem árulunk el nagy titkot: az OECD-tagállamok közül Szlovákia és Csehország után Magyarországon kapják a legalacsonyabb fizetést az általános iskolai tanítók és tanárok – írja az eduline.hu.

 A felmérésből kiderül: Luxemburgban a legjobb tanárnak lenni, ha csak a fizetést vesszük alapul. Az általános iskolai és a középiskolai tanárok is ebben az országban kereshetik a legtöbbet pályakezdőként, és az előny mindvégig az övék marad, egy középiskolai tanár akár 109 000 dollárt is hazavihet tapasztalt pedagógusként - írja a Business Insider.

Az összehasonlításban a kezdő fizetés, a tíz év munkatapasztalat után járó fizetés és az elérhető legmagasabb fizetés szerepel: 35 OECD-országról és számos partnerországról gyűjtöttek adatokat.

Még nagyobbak a különbségek, ha összevetjük a rosszabbul fizető országok legtapasztaltabb (Magyarországon a 42-44 év tapasztalattal rendelkezők kapják a legmagasabb bért) és a legjobban fizető országok pályakezdő tanárainak fizetését - ebből kiderül, hogy a nyugdíj előtt álló magyar pedagógusok közel sem keresnek annyit, mint a svájci, német, dél-koreai vagy éppen osztrák friss diplomások.

A középiskolai tanárok fizetési listáját is Luxemburg vezeti Svájccal a nyomában. Svájcban van a legnagyobb különbség az általános iskolai és a középiskolai pedagógusbérek között, akár 23 ezer dollárral is többet kereshet egy középiskolai, mint egy általános iskolai tanár. Ez a 23 ezer dolláros - vagyis több mint hatmillió forintos - különbség nagyobb, mint a legidősebb pedagógusok fizetése a legrosszabbul fizető országokban, például Szlovákiában vagy Csehországban.

Forrás: eduline.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!