Az MSZP és a szakszervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy százezres nagyságrendben küldjenek embereket az utcára. Az Index írta meg, hogy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége azt javasolta a kormánynak, hogy ennyi embert le kéne építeni, amitől Varga Mihály pénzügyminiszter akkor nem zárkózott el. Közben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az ATV-n már finomított ezen az elképzelésen, és azt mondta: kevesebb embert küldenek el, és őket is humánusan.

Tanárok, orvosok és ápolók, tűzoltók. A közös bennük, hogy mindannyian az állami szférában dolgoznak, így őket is érintheti, ha a kormány – hallgatva a gyáriparosok országos szövetségére – megkezdi a százezres leépítést.

Az MSZP szerint elég lenne a fideszes politikusok barátai és rokonai számára kreált állásokat megszüntetni. „Nem tudunk pontos létszámot, nem tudjuk azokat az ágazatokat, hogy hol kíván leépíteni a kormányzat. Az már egy másik kérdés, hogy a központi kormányzati szervekben a Fidesz családtagok, vagy Fidesz barátok hogy kerültek a közszférába, az egy másik dolog lenne, hogy ezeket az ejtőernyős állásokat megszüntetik, ezzel semmi problémánk nem lenne” – nyilatkozta Tóth Bertalan frakcióvezető.

A szakszervezetek szerint a közszférában ugyanúgy munkaerőhiány van, mint a versenyszférában, ezért az állam működését biztosan nem fogja segíteni, ha tömegesen rúgnak ki embereket.

Azt is mondja meg akkor a gyáriparosok országos szövetsége, hogy kiből szeretne kevesebbet. Kevesebb ápolónő kell szerinte, kevesebb pedagógus kell szerinte, kevesebb tűzoltó kell szerinte? Vagy kire gondol? Meg kell határozni azokat a feltételeket, hogy milyen módon, milyen ágazatban, mennyi az alkalmazotti létszám, mennyi feladatot kell ellátni

– fogalmazott Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Könnyen találnának munkát?

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban arról beszélt, hogy közös gondolkodás zajlik arról, hogyan lehetne az állami feladatokat kevesebb emberel ellátni. Államtitkára a Hír TV-nek azt mondta: a Pénzügyminisztériumban nem foglalkoznak a létszámleépítés ötletével, de szerinte a közszférából elküldött emberek könnyen találnának munkát a versenyszférában.

„Ilyen jellegű előterjesztés nem készült, így a kormány nem is dönthetett erről. Azt látjuk, hogy a versenyszférában jelentős munkaerőhiány van. 80-90 ezer fő a szakképzett munkaerő iránti igény, ennyi ember azonnal beléphetne a versenyszférába. Látjuk a statisztikákat, amelyek szerint a versenyszférában egyre több cég jelzi, hogy a növekedése korlátja a szakképzett munkaerő rendelkezésre állása” – mondta Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár.

Lázár János tavaly októberben úgy fogalmazott: mintegy 270 állami céghez kell hozzányúlni, vagyis ezeken a területeken lehet nagyobb számban leépítésre számítani. Utódja, Gulyás Gergely, jelenlegi kancelláriaminiszter az ATV-n azt mondta: ilyen sok embert nem kell majd kirúgni.

„Mindenki abban érdekelt, hogy erős hatékony magyar állam legyen, de ne egy felduzzasztott túl sok közszolgával működő állam. Ennek van egy optimális létszáma, ezt fel kell mérni minden területen. El tudom képzelni, egy szakszervezeti vezető nyilatkozott is, hogy van, ahol több emberre van szükség. Én is tudok ilyen területet mondani, összességében szerintem kevesebbre, de nem kell fűnyírószerű radikális leépítéstől tartani” – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely azt ígérte, akiknek felmondanak, azokat majd humánus módon küldik el.

Forrás: HírTv

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!