Azok a vállalkozók, akik szeretik a munkájukat, nem csak sikeresebbek, de tisztességesebbek is – állítja egy kutatás – írja a HVG.

„Összefüggést vettünk észre a között, hogy egy vállalkozó szenvedéllyel vagy apatikusan vezeti-e a cégét. Az eredmények tükrében úgy tűnik érdemes megfogadni a sokszor hallott tanácsot, hogy azt csináld amit szeretsz.

Aki szereti a hivatását, annak nem csak a sikerre van jobb esélye, hanem arra is, hogy azt tisztességesen érhesse el

- mondta Berger Gábor, a felmérést végző Berger Könyvelőiroda ügyvezetője.

Az 1200 vállalkozót megkérdező online kutatásból kiderült, hogy míg az apatikus vállalkozók 5,6 százaléka csal bevallottan adót, az elkötelezett vállalkozóknál ez az arány 1,3 százalék. A törvényes adócsökkentési lehetőségeket az apatikus vállalkozók jóval kevesebben (23,6 százalék) használják ki a munkájukat szerető vállalkozókkal (35 százalék) szemben. Kenőpénzt a megrendelésekért az utóbbi cégvezetők közül 1 százalék fizet, míg ez az arány az apatikus vállalkozások esetében 5,6.

Az egyik legjelentősebb különbség a szenvedélyes és az apatikus vállalkozók között abban van, ahogyan munkatársaikat megbecsülik.

Az apatikus vállalkozók 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy alacsonyan tartja a béreket, míg a szenvedéllyel vállalkozók körében mindössze 1,7 százalék ez az arány. Ez több mint tízszeres különbség.

Berger szerint a kutatás azt bizonyítja, hogy az apatikus vállalkozók nemcsak a pénzbeli, hanem az erkölcsi elismeréssel is szűkmarkúan bánnak.

Kevésbé ellenőrzik a munkavállalóikat kérik számon a teljesítményt, ritkábban dicsérnek és többet büntetnek, mint a szenvedélyes vállalkozók.


A munkájukat szerető, szenvedélyes vállalkozók jóval nagyobb arányban tulajdonítják sikereiket önmaguk és munkatársaik képzésének. Az apatikus vállalkozók alacsonyabb arányban képzik magukat és munkatársaikat, és a tudás hatalmában is kevésbé hisznek.

Saját bevallásuk szerint az apatikus vállalkozók 14 százaléka igyekszik megúszni a garanciavállalást, míg a szenvedélyes cégvezetők mindössze 1 százaléka tesz így, 34 százalékuk pedig a törvényben előírtnál nagyobb garanciát ad.

A „szenvedélyes” vállalkozók nem csak tisztességesebbek, hanem sikeresebbek is; jóval nagyobb arányban tudnak jobb árakat érvényesíteni.

Az apatikusak 30 százaléka piaci ár alatt tartja az árait, míg a szenvedélyes vállalkozóknál 13 százalék ez az arány. Átlagos árat az apatikusak 58, a szenvedélyesek 70, piaci átlag felettit pedig előbbiek 12, míg utóbbiak 16 százaléka érvényesít.

Forrás: HVG

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!