Nem egyedi a Honvédkórház esete - jelentette ki a Rezidensek és Szakorvosok szakszervezetének elnöke a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

 Dénes Tamás arra is emlékeztetett, hogy a Kórházszövetség akkori elnöke már 2012-ben jelezte a kormánynak, hogy egyetlen kórház sem felel meg a személyi minimum feltételeknek.

Meg merem kockáztatni, hogy egyetlenegy kórház, mondjuk megyei kórházakat veszünk, sürgősségi osztálya sem felel meg a személyi minimum feltételeknek. Ha ez nem így van, akkor várjuk a kórházigazgatóknak a levelét a szeptemberi beosztással, és mi a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének honlapjára kitesszük, hogy ebben a kórházban nem így van, abban pedig megfelelnek

- magyarázta az érdekképviselet elnöke.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy az Angliában és Budapesten is dolgozó szakember a fővárosi betegellátásban lát anarchiát és káoszt.

 Egyet kell értenem az ÁSZ megállapításával, káosz és anarchia van a fővárosi kórházakban, de nem pénzügyi tekintetben, hanem a betegellátás tekintetében

  - mondta. Súlyos probléma szerinte a kusza betegutak.

Dénes Tamás interjújának legfontosabb kijelentései:

  • Az egészségügy kapcsán a döntéshozók tagadják azt, hogy gond lenne. Pedig a világban mindenhol probléma van az egészségüggyel, ez természetes.
  • Nagyon vékony jégen járunk, és a Honvédkórház rossz vezetési stílusa betörte a jeget, de legalább van miről beszélni.
  • Megoldódni akkor fog a Honvédkórház problémája, ha van hosszú távú bérfejlesztés és a kormány hozzákezd az egészségügy ésszerű átalakításához.
  • Mindenki partner lenne az egészségügy ésszerű átalakításában, ideje lenne a kormánynak ezt felvállalnia.
  • A magas szintű ellátásokat koncentrálni kell, példaként említette az angliai kórházak átalakulását.
  • Ezt Magyarországon nem merik meglépni, mert lehet, hogy valahol be kell zárni egy osztályt. Ezt kellene elmagyarázni a lakosságnak.
  • Minden reformnak a hálapénz a gátja, mert egy szemétdombot egy főorvos, amit összegyűjtött magának, nehezen hajlandó feladni.
  • Reméli, hogy a Honvédkórház esete nem lavinát indít el, hanem egy vihar után szivárványt fogunk látni. Ehhez a kormány lépéseire van szükség.

Forrás: Portfolio

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!