Magasabb vagy emelkedő fizetések mellett is érhetnek kellemetlen meglepetések, ha nem rendelkezünk megfelelő pénzügyi védőhálóval. A magyar családok többsége nem rendelkezik megfelelő biztonsági tartalékkal – olvasható a Piac és Profit oldalán.

Miközben a legfrissebb adatok szerint 2018 júniusában 11,2%-kal emelkedett a bruttó átlagkereset az egy évvel ezelőtti értékhez képest, és a K&H felmérése alapján az általános tartalék az elsődleges megtakarítási cél,

a magyar családok többsége nem rendelkezik megfelelő biztonsági tartalékkal. 

Csak az számít szabadon felhasználható megtakarításnak, aminek sem most, sem a következő hónapokban „nincs helye” a költségvetésünkben – hívja fel a figyelmet Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A pénzügyi szakember szerint a saját élethelyzetünket és életstílusunkat kell végiggondolni: mi történne, ha valami elromlana a háztartásunkban, az autónkban, esetleg egy betegség vagy baleset következményeit kellene azonnal kezelnünk? Mivel minden háztartás más felszereltséggel bír, így mi magunk látjuk legjobban azt, hogy egy váratlan esemény mekkora nagyságrendű kiadást jelentene

Fontos végiggondolni, hogy két-három hónap keresőképtelenség esetén is fenn tudjuk-e tartani háztartásunkat?

A háztartás fenntartásának állandó költségei (rezsi, bérleti díj, hiteltörlesztés, stb.) könnyen kiszámítható terhet jelentenek, de érdemes azt is megnézni, hogy mennyire vagyunk kiszolgáltatva a havi bevételeinknek.

Ha fentiekre nem sikerül igennel válaszolni, akkor pénzügyileg egyértelműen kiszolgáltatott helyzetben vagyunk – függetlenül a konkrét jövedelmünktől.

Ezt a helyzetet azzal tudjuk enyhíteni, ha egyrészt számba vesszük kiadásainkat, hogy van-e olyan, amit el tudunk engedni – anélkül, hogy egy másikkal pótolnánk. Másrészt, ha emelkedik a jövedelmünk vagy kifut egy már megszokott fix költség, akkor az így felszabadult összeget ne éljük fel, hanem ez legyen a megtakarításunk alapja” – tanácsolja Zobor Zsuzsanna.

„Ha pedig már van valamilyen megtakarításunk, akkor azt fontoljuk meg, hogy a fogyasztási célra félretett (pl. nyaralás, autóvásárlás) vagy a hosszabb távú célhoz kötött megtakarítási formákkal szemben (nyugdíj, lakásvásárlás) átmenetileg előtérbe helyezzük-e a biztonsági tartalékunk feltöltését” – javasolja a befektetési szakember.

Forrás: Piac és Profit

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!