A munkáltatók állják a járadékok oroszlánrészét, ezért megalapozatlan lenne elvárni további finanszírozást tőlük – mondta a Világgazdaságnak Farkas András, a Nyugdíjguru néven ismert szakértő.

Magyarországon már ma is a munkáltatók finanszírozzák a nyugdíjak oroszlánrészét a szociális hozzájárulási adón (szocho) és a munkavállalói nyugdíjjárulékon keresztül, ezért megalapozatlan elvárni tőlük, hogy további kötelező befizetéseket teljesítsenek – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Farkas András a Nyugdíjguru.hu alapítója.

A helyzetet nehezíti, hogy az önkéntes oldalon a jogalkotó nem enyhítéssel, hanem szigorítással kezeli az önkéntes munkáltatói hozzájárulások lehetséges rendszerét.

A jövő évi költségvetés alapján a közterhekből várhatóan 3228,5 milliárd forint folyik be a nyugdíjkasszába, ez az állami pillére a magyar nyugdíjrendszernek. Az önkéntes pillér munkáltató által adható kedvezménye jövőre megszűnik, és az alapbérhez hasonlóan kell majd adóznia.

A kedvezmény kivezetése jó eséllyel visszaveti a munkáltatói befizetéseket.

Öngondoskodás keretében is előtakarékoskodhatunk, ezt az állam 20 százalékos adójóváírással jutalmazza. A harmadik pillér viszont nagyon kevés emberhez jut el, mivel a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatás nem kötelező.

A lehetőséggel jellemzően a német multinacionális cégek élnek, azonban január elsején ez is kikerül a kedvezményesen adható béren kívüli juttatások közül, és az alapbérrel megegyezően adózik majd.

A kezdeti költségek a GDP 0,4 százalékát teszik ki Lengyelországban, ráadásul a lépcsőzetes bevezetés folytán ez három évre oszlik el – mondta lapunk kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Hasonló állami kiadásokkal lehetne kalkulálni, ha Magyarországon is automatikus lenne a belépés a munkáltatói nyugdíjba, ez azonban nagyban függ attól, hogy mekkora központi támogatást szánnak erre a célra. Noha a nyugdíjkorhatár eltérő, a magyar nyugdíjhelyzet hasonló a lengyelhez a rendszer alapproblémáinak tekintetében:

várhatóan alacsony lesz az állami nyugdíj, és a lakosság egyik országban sem takarít meg elegendő mértékben a nyugdíjas éveire.

Forrás: Világgazdaság