Megelégelték a vasutasok a bántalmazásokat, ezért a Vasutasok Szakszervezete a Büntető törvénykönyv szigorítását kezdeményezte az Igazságügyi Minisztériumnál - közölte a szakszervezet a Privátbankár.hu-val.

Nem elég a jelenlegi büntetés

Mint közleményükben hangsúlyozzák,egyre többször éri támadás a vasutasokat.

A Vasutasok Szakszervezete nem először kér védelmet a megtámadottak, főként jegyvizsgálók számára, ám úgy tűnik, minden eddigi kísérlet hatástalan, hiszen nemcsak a bántalmazások gyakorisága, hanem azok kimenetele is egyre nagyobb probléma, az elkövetők ugyanis nem ritkán az áldozat életét is veszélyeztetik.

Meleg János elnök úgy látja, a különféle helyi, ám nem állandó megoldások mellett – időnként biztonsági őrök, rendőrök utaznak a szerelvényeken – az elrettentésre is szükség van. Vagyis, az elkövetőket a jelenleginél súlyosabban kell büntetni, s ezt minél szélesebb körben terjeszteni, hogy egyértelmű legyen: aki vasutast bántalmaz, az börtönbe kerülhet. Méghozzá nem is rövid időre.

Szigorítsanak a Btk-n

A szakszervezet ezért levélben kezdeményezte a Btk. módosítását,

azon belül is az elkövetőkre kiróható büntetési tétel meghosszabbítását a jelenlegi 1-5-ről 2-8 évre. Javaslatot tettek a minősített esetek szigorítására is, így a csoportos, fegyveres vagy felfegyverkezve elkövetett erőszak esetén a büntetés 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre nőne, míg a csoportos elkövetés vezetőjét 5 évtől 15 évig tartó börtönnek sújtaná a jogszabály.

Legyen mindenhol kamera

A jegyvizsgálók – csakúgy, mint az orvosok, pedagógusok és tanárok – közfeladatot ellátó személynek minősülnek,

ezért fokozott büntetőjogi védelem illeti meg őket. Az ellenük elkövetett erőszakot a törvény ugyanolyan mértékben bünteti, mint a hivatalos személy elleni erőszakot – hívja fel a figyelmet az elnök. A büntetési tételek növelése önmagában nem szavatolja a helyzet javítását, ezért a szakszervezet az utasforgalomnak nyitott területen „kép rögzítésére alkalmas berendezések” elhelyezését, valamint a már fogalomban levő vasúti kocsik kamerával való felszerelését is szorgalmazza.

Forrás: Privátbankár