A garantált bérminimumot 247 ezer forintra emelnék, ezzel rálicitáltak a Liga korábbi javaslatára.

Jelentős béremelést sürget a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma:

a szervezet elnöke azt szeretné elérni, hogy a minimálbér bruttó 190, a garantált bérminimum pedig bruttó 247 ezer forintra emelkedjen.

Földiák András az MTI-nek azt mondta, hogy szerintük egy harmadik bérelem, a diplomás bérminimum bevezetésére is szükség lenne, ezt bruttó 321 ezer forintban határoznák meg.

Boros Péterné, a SZEF alelnöke és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke úgy számol, hogy

az általuk javasolt béremelés nagyjából 169 milliárd forint pluszkiadást jelentene a költségvetésnek.

A munkaadói és munkavállalói képviseletek az őszi bértárgyalásokon legalább kétéves megállapodást szeretnének kötni. Az összegről azonban komoly viták folynak: a szakszervezetek két számjegyű felzárkózást szeretnének, ez a munkaadók szerint nem indokolt. 

A jövő évi minimálbérekkel kapcsolatos egyeztetések még nem kezdődtek el,

korábban a Liga Szakszervezetek közleményt tett közzé honlapján, amelyben azt írták: szeretnék elérni, hogy Magyarországon a minimálbér nettó értéke érje el Csehország 2018-as 126 500 Ft-os szintjét. A Liga kisebb lépésekkel haladna, mint a SZEF, ők csak 2020-ra emelnék bruttó 190 ezer forintra a minimálbért – de csak abban az esetben, ha a szociális partnerek nem fogadják el azt a javaslatot, hogy 2019-ben megszűnjön az 1,5%-os munkaerőpiaci járulék. Ha a járulék megszüntetéséről döntenek, akkor 2020-ra bruttó 186 ezer forintos minimálbért tartanak szükségesnek.

A bruttó garantált bérminimum összegét is a munkaerőpiaci járulék eltörlésétől teszik függővé: annak megszavazása esetén bruttó 254 ezer forintra, máskülönben bruttó 260 ezer forintra emelnék a garantált bérminimumot 2020-ra.

Forrás: HVG