Két alkalommal is megerősítette az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága, hogy már nincs napirenden a pedagógusok munkaterhelésének kérdőíves vizsgálata – tudtuk meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől (PDSZ). A felmérést a szakszervezet kezdeményezte; a minisztérium kezdetben együttműködőnek bizonyult, ám miután a PDSZ nyilvánosan is kifogásokat emelt a kérdőívtervezet ellen, meggondolták magukat – írja a Népszava.

Mint arról már írtunk, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár augusztusban jelentette be, szeptemberben mind a 170 ezer pedagógusnak elküldik a kérdőívet. Bár korábban megegyeztek arról, hogy minden döntésről egyeztetnek, a PDSZ erről csak a sajtóból értesült.

A szakszervezet szerint a kérdőív nem állt készen arra, hogy már szeptemberben kiküldjék, ráadásul olyanokra is rákérdezett volna, amelyeknek nincs közük az iskolai munkaterheléshez. Így például kérdéseket tettek volna fel a tanárok online közösségi aktivitása, hírlevél-feliratkozása, szakszervezeti és más szervezeti tagsága kapcsán,

és még OM-azonosítójukat is meg kellett volna adniuk, így az anonimitás sem lett volna teljesen biztosított. 

 Úgy gondoljuk, mind a 170 ezer pedagógus megkérdezése túl sokba került volna, és csak akkor lett volna értelme, ha mind a 170 ezren válaszolnak.

A PDSZ a statisztikailag indokolt reprezentatív mintavétel szabályaihoz ragaszkodott - mondta Szűcs Tamás PDSZ-elnök. A szakszervezet nem mondott le a kutatásról, most az oktatásban tevékenykedő munkavállalókkal, más szakszervezetekkel és szimpatizánsokkal összefogva próbálják megteremteni egy, a kormánytól független kutatás szakmai és anyagi feltételeit.

A minisztérium egyébként ahhoz ragaszkodott, hogy csakis a kormányközeli Századvég kutatócég bonyolíthatja le a felmérést. A PDSZ kezdeményezésére legutóbb 2010-ben készült hasonló kutatás, amit akkor a Tárki végzett. 

Az eredmények szerint akkor egy tanárnak átlagosan heti 51,5 munkaórája volt, ami Szűcs Tamás szerint azóta jelentősen növekedhetett.

Forrás: Népszava