Már ötödik alkalommal tartott szakszervezeti regionális értekezletet Szombathelyen a katasztrófavédelem, amelyre hétfőn hat megyéből érkeztek egységvezetők. Itt volt többek között Tollár Tibor, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Sallai Péter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Szebeni Andrea, a BM személyzeti főosztályvezetője, valamint Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Az értekezlet fő témája a rendészeti erők életpályamodellje, ezen belül pedig a bérfejlesztés volt – írja a nyugat.hu.

-A rendészeten belül nyolc éve nem volt már béremelés, csak különböző pótlékokkal  próbálták enyhíteni azt. A pótlékokról pedig tudjuk, hogy bármikor elvehetők, arra hivatkozva, hogy nincs rá keret. Nagyon örültünk, amikor a kormányzat felismerte, most már foglalkozni kell ilyen téren a rendészettel, mert különben elvándorlás lesz a szakmából – mondta el Salamon Lajos.

A béremelés azonban nem hozott akkora áttörést, mint azt sokan várták.

- A 30 százalék nem teljesült mindenkinél, mivel a béremelést még a pótlékokkal növelt fizetésre számolták. Az, akinek a fizetése nem érte el a bruttó 210 000-et, az bérpótlékot kapott. Kollégák között nagyon sok ilyen volt, és most, hogy megkapták a 30 százalékos béremelést, innentől fogva nem kapnak bérkiegészítést, mivel a fizetésük így már meghaladta a minimálisan előírt összeget - folytatta Salamon.

-Az általános vélekedés a kollégák között az életpályamodellről, hogy a 2019 annyira távoli dátum, hogy addigra nagyon sok minden történhet még, mivel lesz még egy választás 2018-ban. Ezért nemcsak a tűzoltók, hanem a rendészeten belüli szakszervezet a jövő pénteki tanácson kezdeményezni fogja, hogy az összes elem már 2017-től kerüljön bevezetésre - tette hozzá.

2015 az életpályamodellek éve?

Az egészségügyi szakdolgozóknak csak belengették, végül elmaradt, a pedagógusok pedig grátiszt kaphatnak az életpályamodelljük mellé. Ez lesz a PÖCS (Pedagógus Önértékelési Csoportok), ami arról szól, hogy a tanárok figyelhetik egymást, és addig se foglalkoznak majd a fizetésükkel. Azt pedig tényleg csak remélni merjük, hogy a tűzoltók nem kapnak valami hasonlót, mert a TÖCS-csel már nem tudnánk mit kezdeni.

Az életpályamodell három elemre épül:

Az első a bérfejlesztés, ami kapcsán az alapfeladatot ellátó állomány (azaz, akik oltják a tüzet, járőrök, nyomozók) bérét idén júliusban 30 százalékkal emelték meg, a személyzeti és gazdasági feladatot ellátó állományét 25 százalékkal, míg a vezetőkét 15 százalékkal. Ezt 2019-ig 50 százalékra növelnék.


   A második elem a lakhatási támogatás, amit jövő év januárjában vezetnének be. A tervek szerint különböző lehetőségek közül lehet majd választani. Szóba jöttek már úgynevezett fecskeházak építése, amire friss házasok tudnának pályázni, de szó esett kedvezményes hitelfelvételről is.


  A harmadik a biztosítási rendszer fejlesztése, amit a korkedvezményes nyugdíj megszűnése indokol. A tervek szerint minden rendvédelem területén dolgozó évenként kap majd egy havi fizetésének megfelelő összeget, amit egy virtuális számlára tesznek. Figyelembe veszik azt is, hogy akik már régebb óta dolgoznak a rendszerben, azok visszamenőleg is megkapják a juttatást. Ez 65 éves korig szól majd, illetve addig, amíg valaki el nem hagyja a pályát. Ez alól kivételt jelentenek azok, akiket fegyelmivel küldenek el. Az intézkedést 2017-ben vezetnék be.

Forrás: nyugat.hu