Nem hosszabbítják meg a rendőrök önvédelmi fegyver tartására szolgáló engedélyét – értesült a Népszava. Ez állítólag a kormány szándéka, azaz a legálisan tartott fegyverek számának csökkentése érdekében történik. Ezzel kapcsolatban jogszabály-módosítást nem találtunk. Kérdéseinkre az ORFK egy hete semmiféle választ nem ad.

Több rendőr is elcsodálkozott mostanában azon, hogy lejáró fegyverengedélyével kapcsolatban az illetékesektől azt a nem hivatalos szóbeli tájékoztatást kapta: nem hosszabbítják azt meg. Mint lapunknak elmondták, azt javasolták nekik, ne is kérjék, mert nem kapják meg.

A kormány állítólag azt szeretné, ha jelentősen csökkenne a magánkézben lévő éles lőfegyverek száma, ám erről jogszabályi intézkedést nem hoztak. Az engedély elbírálásakor, a kötelező mérlegelés alapján azonban könnyen elutasítható a kérelem.

A rendőrök esetében ez furcsa anomáliákhoz is vezethet. A hivatásos állomány számára ugyanis – egészen ritka kivételektől eltekintve - nem megengedett a szolgálati fegyver hazavitele. Szabadidejében a rendőr ugyan köteles „szolgálatba helyezni magát", ha jogsértést, bűncselekményt észlel, azonban erőteljes szavakon, esetleg testi erőszakon kívül más eszköze éppúgy nincs több, mint bármely más állampolgárnak. (Bilincset, könnygázszórót, gumibotot sem tarthat magánál „civilben".)

Természetesen nem minden rendőr tart önvédelmi fegyvert, de elmondható, hogy éppen azok kértek, és kaptak erre engedélyt, akik a bűnüldözés „sűrűjében" dolgoznak a mindennapokban.

A rendőr személye elleni esetleges támadás – épp hivatásával összefüggésben – is az állomány ezen részét fenyegetheti elsősorban. A bűnözők eddig nem tudhatták, van-e fegyver a magát szolgálatba helyező rendőr zsebében, ezért óvatosabbak lehettek. Most azonban biztosak lehetnek benne, hogy nincs, ami meglehetősen veszélyes – véli rendőri forrásunk. Az pedig kissé komikus lenne, ha egy szabadnapos rendőr riasztópisztollyal az oldalán képviselné az állami erőszakszervezetet, ha arra szükség adódik - vagy éppen, ha megtámadják.

Egy idén nyári statisztika alapján 5683 magánszemélynek volt engedélye önvédelmi maroklőfegyver tartására, összesen 6650 darabra. 2010-ben ez a szám meghaladta a 8500-at. (Arról nem találtunk külön statisztikát, hogy hány rendvédelmi dolgozó rendelkezik ilyen engedéllyel.)

Természetesen feltettük kérdéseinket az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtószolgálatának is – még december 8-án. Egyebek mellett azon információink megerősítését vagy cáfolatát kértük, mely szerint megvonják az önvédelmi fegyvertartási engedélyt a hivatásosoktól. Szigorodtak-e az ezzel kapcsolatos szabályok, minden hasonló engedélyt felülbírálnak-e? Ha pedig igen, mi az ezzel elérhető cél? Egy hét alatt azonban az ORFK semmiféle választ nem adott a Népszava érdeklődésére.

Külföldön más a helyzet…

Németországban nem akadályozzák azt, hogy egy rendőr hazavigye szolgálati fegyverét. Csak nagyon kevés esetben tilos fegyverét magánál tartania. A kivételek közé tartozik például, ha magánszemélyként vesz részt egy tömeggyűlésen. Az erről szóló, 2008. szeptember 9-én született rendelkezés alapelve, hogy egy rendőr bármikor dönthet úgy: visszahelyezi magát a szolgálatba. Ha ugyanis nincs szolgálatban, mégis olyat tapasztal, ami közbelépést igényel, akkor ezt minden további nélkül meg is teheti.

Ugyanez a rendelkezés van érvényben Franciaországban is, de csak a párizsi terrortámadások óta. A 130 ember halálát követelő merényletsorozat után ugyanis a kormány olyan törvényt fogadtatott el a parlamenttel, amely lehetővé teszi a rendőrök és csendőrök számára, hogy szolgálati idejükön kívül is viselhessék fegyverüket. Ezt megelőzően a szolgálati idő lejártakor le kellett adni pisztolyukat. Az új rendelkezés decemberben lépett érvénybe.

Olaszországban a rendőrök szolgálaton kívül is maguknál tarthatják szolgálati fegyverüket, de akkor rejtve kell viselni. Puskát szolgálaton kívül nem tarthatnak maguknál.

Az Egyesült Királyságban a rendőrök többsége szolgálatban sem visel fegyvert, kivételt képez Észak-Írország. Minden rendőrőrsön vannak azonban fegyveres szolgálatot ellátó rendőrök, ők rejtve is viselhetnek fegyvert. Nagy-Britannián kívül Írországban, Norvégiában, Izlandon és Új-Zélandon is ez a gyakorlat.

Az Egyesült Államokban a rendőrök szolgálatban mindig viselnek fegyvert, az 1990-es évek óta félautomata pisztolyt használnak, emellett több államban puskát is tartanak a rendőrautójukban. A rendőrök szolgálaton kívül is maguknál hordhatnak egy nem látható, rejtett kézifegyvert, (szabadságuk idején is), saját fegyvert is tarthatnak. Államonként és rendőrőrsönként különböző a szabályozás.

Forrás: Népszava