Egy szabolcs megyei iskolában állítólag két alkalommal is megkérdezték, kik azok a pedagógusok, akik részt vesznek a tüntetéseken.

Érdekes dolgok történnek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály községben. Az egyik helyi pedagógus szerint rendőrök érdeklőnek azok után a tanárok után, akik részt kívánnak venni az országos demonstrációkon. Bodnár Barnabás arról számolt be az atv.hu-nak, hogy a múlt heti miskolci pedagógustüntetés előtt rendőrök jelentek meg a Maróthy János Általános Iskola igazgatójánál, és arról kérdezősködtek, készül-e valaki a másnapi demonstrációra. Ha én előre tudtam volna ezt, akkor beteget jelentek, és elutazok a tüntetésre" – mesélte a felháborodott pedagógus.

Hozzátette: az értekezletről jegyzőkönyv készült, ami bizonyítja az igazát. Elmondása szerint ma az iskolarendőr látogatta meg az oktatási intézményt, és arra volt kíváncsi, ki utazik szombaton Budapestre. A pedagógus ezután kereste az önkormányzatot. Ők állítólag arról tájékoztatták, hogy hatóság emberei csak amiatt érdeklődtek, hogy kell-e biztosítani az utat.

Nem azért kérdezték

Portálunk megkereste az iskola igazgatóját, Kicska Józsefet, aki nem cáfolta a rendőrök látogatását. Szerinte azonban nem arra voltak kíváncsiak, hogy ki vesz részt a tüntetésen, hanem hogy egyáltalán megy-e valaki. „Állítólag volt olyan, hogy a parlamentnél tüntettek az egyik önkormányzat által odaszállított dolgozók, és nem jelentették be. Ezért ki van adva a rendőrségnek, hogy ha ilyen van, akkor arról tudjanak" – magyarázta az iskola vezetője.

Természetesen kerestük a Rozsályi Rendőrőrsöt is az ügyben, ahol nem tudtak tájékoztatást adni, és a Nyíregyháza Rendőrkapitánysághoz irányítottak. Itt nem tudtuk elérni a sajtóosztályt, ezért emailben tettük fel a kérdéseinket, amennyiben érkezik válasz, azonnal frissítjük a cikket.

Tüntetnek

Szombatra országos tüntetést szervez a pedagógusok sztrájkbizottsága a fővárosba a Kossuth Lajos térre, a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve. Múlt hét szerdán Miskolcon demonstráltak a kormány közoktatási politikája ellen, az eseményen ezrek vettek részt.

A borsodi megyeszékhely Herman Ottó Gimnáziumának nevelőtestülete januárban nyílt levelet fogalmazott meg, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási rendszer olyan súlyos problémákkal küzd, amelyek orvoslása nem halasztható tovább. Eddig több mint 700 intézmény csatlakozott hozzájuk.

Forrás: ATV