A szabad oktatásért rendeznek tüntetést március 15-én, de a szervezők szerint a demonstráción mindazokért is kiállnak, akiknek a hangját nem hajlandó meghallani a kormány. A résztvevők kockás inget húznak majd, így fejezve ki szolidaritásukat a tiltakozó pedagógusok mellett – írja az Origo.

Eddig 25 civil szervezet és szakszervezet csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amely március 15-ére szervez tüntetést Budapesten. A demonstrálók szabad oktatást követelve a Kossuth térre vonulnak: oda, ahol pár hete tízezer fős pedagógustüntetés volt.

Mások mellett is kiállnak

Az esemény Facebook oldala szerint a nemzeti ünnepre meghirdetett demonstrációhoz több mint 25 civil szervezet, szakszervezet csatlakozott. A felhívás szerint nem csak a szabad oktatásért tüntetnek, hanem kiállnak a köztisztviselők, közalkalmazottak, az egészségügyi, a kulturális és a szociális szféra, a közlekedésben dolgozók mellett: „felerősítjük azoknak a hangját, akiknek problémafelvetéseit, javaslatait nem akarja meghallani a hatalom.”

Kossuth tér másodszor

Mint arról az Origo beszámolt, február 13-án már megtelt a Kossuth tér tiltakozó pedagógusokkal.

A demonstráló tanárok akkor 25 pontban foglalták össze követeléseiket, köztük ezeket:

állítsák vissza a 18 éves korig tartó tankötelezettséget,

csökkentsék a tananyag- és óramennyiséget a diákok érdekében,

az intézményfenntartó Klikből ki kell emelni az iskolákat,

rendezzék a pedagógusbéreket, a pótlékok visszavezetésével,

az iskolavezetők kapják vissza korábbi jogköreiket,

biztosítani kell a tankönyvválasztás szabadságát,

szüntessék meg a 16 óráig tartó kötelező iskolai benntartózkodást.

Azóta ezek a kérdések a kormány által életre hívott Köznevelési Kerekasztal ülésén is felmerültek. Időközben pedig távozott posztjáról Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár, aki azóta kormánybiztosként dolgozik.

Forrás: Origo