„Reménysugarat” lát a Tanítanék Mozgalom arra, hogy a kormány enged a kérésüknek és leül megtárgyalni április 12-én az ötven szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform (CKP) 12 pontos azonnali követelését, melyek segítségével megkezdenék a közoktatás átalakítását.

Mint ismeretes, a CKP múlt héten küldött meghívót kétoldalú, a köznevelési kerekasztalon kívüli tárgyalásra Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője részére. Korábban a kormány úgy reagált a CKP minden egyeztetési törekvésére, hogy felajánlották nekik, csatlakozzanak a szervezet által illegitimnek tartott kerekasztalhoz. Ezért az eddigiekhez képest komoly elmozdulásként értékelhető, hogy a civilek hétfőn azt a visszajelzést kapták a kormány részéről, hogy bár Balog nem ér rá a megadott időpontban, de dolgoznak azon, hogy helyette ki vehetne részt a megbeszélésen. Erről Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom képviselője számolt be a Magyar Nemzet megkeresésére.

Pilz azt is hozzátette: a kérdés az, hogy érdemi tárgyalópartnert kapnak-e, akinek szakmai és pénzügyi kérdésekben is megvan a felhatalmazása. Amennyiben a kormány mégsem hajlandó egyeztetni, a Tanítanék Mozgalom április 15-ére immár kétórás munkabeszüntetést hirdet a pedagógusok közt a múlt heti egyórás polgári engedetlenség után. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az akció támogatására kétórás törvényes figyelmeztető sztrájkot szervez azzal egy időpontban.

Forrás: mno.hu