Nem lett büfészak a Közgáz: egyre inkább felértékelődik a gazdasági képzettség a mostani munkaerőhiány sújtotta helyzetben, sőt nemzetközi érdeklődés tapasztalható a számokhoz és a menedzsmenthez valamelyest értő magyar fiatalok iránt. A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) KarrierExpóján jártunk – írja a napi.hu.

Míg két-három évvel ezelőtt a karrier tanácsadók jellemzően eltanácsolták a továbbtanulás irányán töprengő fiatalokat a gazdasági szakoktól - mondván, e téren nagy a túlkínálat a munkaerőpiacon, s különben is, a kilátásokhoz képest túl magasak a ponthatárok - mostanra a világ nagyot fordult.

Mára az üzleti szférában hasznosítható tudás ismét nagyon keresett lett, s nem csak az olyan „hardcore” területeken, mint a pénzügy és a számvitel, hanem a HR, a marketing, sőt a kommunikáció irányaiban is. A válság után ugyan sok végzett közgazdász is kutyaszorítóba került, mostanra már, aki diplomát szerez (persze többek közt) a Corvinus Egyetemen, az könnyedén megtalálja számítását a piacon és - a Diplomás Pályakövető Rendszer tanulsága szerint - túlnyomórészt meg is tartja állását.

Idén, a korábbi évekhez képest némileg egyszerűbb volt a KarrierExpó lebonyolítása, sok céggel még tárgyalni sem kellett, mert a részvételét magától jelezte és a szervezésben is önálló volt - számolt be lapunknak, Dunavölgyi Mária, a BCE Külső Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője. Idén több, mint 30 - javarészt multinacionális - cég képviselteti magát az állásbörzén: s a korábbi évekhez képest eltérés, hogy valamivel több gyakornokot keresnek, a még tanuló fiataloknak több programot is kínálnak. A nyilvánvaló spórolási szándék mellett e mögött azért más megfontolások is rejlenek: a cégek már a lehető legkorábbi pillanatban szeretnék megtalálni, majd kinevelni, s „elkötelezni” a tehetségeket - így biztosítva be magukat az elvándorlás, vagy épp az alkalmatlan munkaerővel való vesződség ellen.

Idén nagyon sok olyan cég képviseltette magát, amely szolgáltatóközpontot üzemeltet és a nagy könyvvizsgáló cégek is szinte teljes létszámban felvonultak, hiszen a korábbi évekhez képest sokkal nehezebb jó pénzügyi tanácsadót, vagy auditort találni - jegyezte meg Dunavölgyi.

Mekkora fába vágja fejszéjét a gyakornok?

Az állásbörzén szétnézve elsőként, a Mercedes Magyarország standjánál álltunk meg, ahol megtudtuk, hogy a társaság - vidéki munkavégzéssel - igen nagy számban keres gyakornokokat, ráadásul folyamatosan változó pozíciókban. Fókuszban most a gyártási-, és a gyártást kiszolgáló pozíciók voltak - sokak közt logisztikai, beszerzési és minőségirányítási területeken - kínáltak ajánlatokat. Megtudtuk, hogy az aktív angolt, és/vagy németet jól bíró tanulónak minimum 3, de jellemzően inkább 6 hónapot kell eltöltenie az ország egyik legvonzóbb munkáltatójának választott cégnél, heti minimum 3-4 munkanap mellett. A szakmai tapasztalatszerzés mellé a cég minimálbért ajánl - amennyiben a fiatal kitölti a heti 40 órát, ha azonban ennél kevesebb időt tölt a gyárban, akkor időarányosan kevesebb juttatást kap. Kecskemét távol van - ezért a cég 86 százalékos utazási hozzájárulást is kínál, továbbá az étkezést is juttatással segíti.

Ugyancsak számos területre lasszózza a gyakornokokat a Bosch Magyarország is, így, a hosszú sorban asszisztenciára, dokumentációra, műszaki oldalról pedig a gyártás-, és csomagolás tervezésre és a termékmérnökségre. A társaság, diákszövetkezeteken keresztül egyengeti a fiatal tehetségek jövőjét: óránként bruttó 850 forintot, valamint napi bruttó 386 forintnyi étkezési hozzájárulást, valamint útiköltség támogatást kínál.

Ám nemcsak a majdani dolgozók, hanem a jövő menedzsereinek betanítása is egyre jobban fókuszba kerül. Az Aldi Magyarország például némettel jól boldoguló menedzsment gyakornokokat keres belső képzésére - számos területet felölelve, az értékesítéstől a logisztikáig bezárólag. Az áruházlánc teljes munkaidőben bruttó 310,8 ezer forintos havi fizetéssel, valamint - privát használatra is szánt - Audi A4-es cégautóval és vállalati iPhone-nal kecsegteti a vezetői gyakornokjelölteket. Ám, akárcsak a legtöbb résztvevő, ők is számos más, főállású pozíciót kínáltak, s (a jelenlegi helyzetben) fontosnak tartották kitenni bolti eladói állásokat ajánló brosuráikat is

Manapság nem túl szexi iparág  a dohányipar, nem is a szalag mellé keres fiatalokat a Philip Morris, hanem „keresztfunkciós tapasztalatokat” ígérő menedzsment gyakornoki programjába várja nagy számban a jelentkezőket.

A BIG 4 tanácsadócég - PwC, Deloitte, EY, Kpmg - standjainál beszélgetve kiviláglott, hogy jelenleg igen nagy igény van a pályakezdő könyvvizsgálókra, adótanácsadókra, s az e területeket támogató adminisztrációs és IT munkatársakra és gyakornokokra is. A szegmensben kialakult nagy kereslet mögött az is rejlik, hogy e mamutok hazai leányai egyre több külföldi ügyfelet szolgálnak ki.

Az SSC-k márpedig bővülni akarnak

A túltelítődéstől félőket megcáfolva, úgy tűnik mégiscsak hasznot hajtott, hogy az elmúlt években dömping-jelleggel indultak az országban gazdasági és menedzsment képzések. Az úgynevezett szolgáltató központok (angolul Shared Service Centerek-SSC), egyebek közt a képzett munkaerő kínálata miatt tódulnak, sok világcég pedig már európai, sőt globális szinten is kitüntetett szerepet juttatott Magyarországnak.

A fontos ipari befektetőnek számító GE, budapesti Globális Üzleti Szolgáltató Központja újabb és újabb területeken bővül: a többi közt jogi, adózási és kereskedelmi, valamint követeléskezelési pozíciókba keresi a pályakezdő tehetségeket. Összesen 50 náció munkavállalóit befogadó - sokszínű munkakörnyezetet ígérve hívogatja az újoncokat. A cégnél gyakorlatilag már a mérnöki és IT pozíciókkal egyenlő fontosságú lett a pénzügyi és menedzsment-támogatásban aktív gyakornokok felkutatása.

A hazai SSC-reneszánsz méreteit jól tükrözi, hogy az itteni benzinkúthálózatát már régen bezáró BP és az Exxon Mobil, fontos, de kizárólag határon túli háttérmunkát bíz a magyarországi dolgozókra. Utóbbi, Európában a legnagyobb - 1400 fős ügyfélszolgálati irodájába keresi a pályakezdőket, például elemzői, kontroller és pénzügyi pozíciókban. A standjuknál álló asszisztens elmondta, az álláskínálat igen sokszínű: ő például kezdőként angliai Esso benzinkutak feltöltéséért, a töltőkocsik sofőrjeinek asszisztenciájáért volt felelős - s minden ottani folyamatot a pesti irodából kontrollált.

A központoknál hasznos, de korántsem kötelező jellegű a gazdasági végzettség, többségüknél viszont elengedhetetlen a kettő, vagy annál több idegennyelv ismerete - az angol csak amolyan munkanyelvnek számít. A pályakezdők azonban sehol sem számíthatnak a nyugat-európait akárcsak megközelítő bérszínvonalra: a „versenyképesként” megjelölt juttatások, havi nettó 170-180 ezer forintot takarhatnak az irodáknál - ennyit kaphatnak a külföldről érkezők is. Mégis miért jön számos fiatal, a fejlett országokból dolgozni a hazai SSC-khez? Az Exxon-nál, azt a választ kaptuk, hogy az élmény miatt, az ország iránti szeretetből érkeznek ide, bár természetesen fontolóra veszik az alacsonyabb megélhetési és lakhatási költségeket is.

Már nem volt meglepő, hogy egy másik fontos termelővállalat, az Alcoa-Köfém sem gyártási területre, hanem globális üzleti szolgáltató központjába toborozta a pályakezdőket, gyakornokokat. A feladatkörök már-már slágernek nevezhetőek: pénzügy, beszerzés, HR, kintlévőségkezelés. Az alumínium-óriásnál még viszonylag elnézőbbek azzal, aki csak a magas szintű angolt beszéli - mivel kínálnak, csak angolos pozíciókat is - a Tata Consulting-nál azonban „köszönjük, majd értesítjük!” biztatáson kívül több jóra nem számíthat az a pályakezdő, aki nem sajátított el egy második idegennyelvet is. Az autógyártástól a teakészítésen át, számos tevékenységgel foglalkozó indiai cég 1500 fős hazai szolgáltatóközpontját bővítené hamarosan 2 ezresre - az érdeklődő fiataloknak pedig erős csapatszellemet és rendkívül sokrétű, akár többnapos céges programokat, „bulikat” ígérnek.

Hab a tortán, hogy a magyar „közgazdász-irodisták” nyugaton is keresettek. Az állásbörzén - a GE-hez hasonlóan csak angolul kommunikáló - standot állított fel a japán Keyence Corporation, amely kizárólag belgiumi munkavégzésre toborzott szolgáltató központokban aktív munkatársakat.

E felértékelődést jelzi az is, hogy egyre több cég hoz, nem csak backoffice, hanem bonyolultabb feladatokat ellátó midoffice divíziókat is: például a Morgan Stanley pénzügyi-, számviteli és piaci kockázatkezelő/elemző munkakörökbe keresi  a pályakezdőket.

Forrás: napi.hu