A többletmunkával járó bérköltségek növekedése miatt megemelnék fogyasztói áraikat a láncok, ha vasárnaponként újra nyitva kell tartaniuk a nagyáruházaknak – hívta fel a Magyar Idők figyelmét a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Lázár János kancelláriaminiszter szerint a kérdést a társadalomnak kell megvitatnia, de politikai programjuk része továbbra is az, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen a kiskereskedelemben.

 Megéreznék a vásárlók, ha a népszavazás során úgy döntenek, hogy vasárnaponként ismét legyenek nyitva az áruházláncok egységei. Az újranyitással jelentős számban kellene pótolni az egyébként is hiányzó munkaerőt, illetve a jövedelmeket. Ráadásul a hét utolsó napján jelenleg érvényes, 100 százalékos bérpótlékok éves szinten milliárdos nagyságrendű pluszköltséget jelentenek a cégeknek, amelyet eddigi gyakorlatukhoz hűen továbbhárítanának a fogyasztókra – jelentette ki a Magyar Időknek a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Bubenkó Csaba rámutatott: a vasárnapi zárvatartás visszavonása a gazdálkodók számára éves szinten legalább 10 százalékkal növelné meg a bérköltségeket.

A kereskedelem ugyanis köztudottan élőmunka-igényes ágazat, emiatt egy üzletláncot működtető nagyvállalat esetén a működésre szánt éves kiadások több mint harmadát a bérekkel kapcsolatos költségek teszik ki, a kisebb cégeknél ez az arány még magasabb.

– A vasárnapi kiszolgáláshoz szükséges létszámmal járó pluszkiadásokat a nyereségük terhére kell finanszírozniuk az áruházaknak. Ehelyett várhatóan továbbhárítják azt a fogyasztókra, ahogy tették minden más esetben is, amikor számukra többletteherrel járó döntés született – jegyezte meg Bubenkó Csaba.

Felidézte, legutóbb, amikor felvetődött, hogy négyzetméter alapon kötelező dolgozói létszámot írnának elő az áruházakban, a multikat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség arra figyelmeztetett: áremeléssel járhat, ha emiatt növekednek a cégek kiadásai. Példaként említette azt is, amikor korábban éppen az áruházak szorgalmazták a szakképesítés követelményének eltörlését bizonyos állásokban, hogy az e területeken dolgozóknak csupán az alapminimálbért és ne a szakképzetteknek járó magasabb juttatást kelljen kifizetniük.

– A vasárnapi újranyitás érdekében már egyáltalán nem kampányolnak az áruházláncok,

mivel költséges lenne visszaállni a régi rendszerre, ráadásul vasárnaponként a boltzár előtti években is a leggyengébb forgalmat bonyolították a hét többi napjához képest. Senki ne gondolja, hogy az újra kifizetendő vasárnapi pótlékokat majd lenyelik az áruházak – szögezte le Bubenkó Csaba.

– Nem csupán a Kúria döntését tartjuk tiszteletben, hanem magát a népszavazást is, hajrá MSZP! – jelentette ki tegnap a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János szerint a vasárnapi boltzár kérdését jó, ha a társadalom vitatja meg, mivel egy baloldali párt éppen amiatt gyűjt aláírást, hogy több tízezer embernek kötelező legyen munkával és ne a családjával töltenie a vasárnapokat. Én arra fogok szavazni, hogy maradjon a boltzár – szögezte le a miniszter.

Forrás: Magyar Idők