Az orvos rezidensnek és a szakgyógyszerész-jelöltnek havonta igazolnia kell, hogy teljesítette a szakképzést, ha ez elmarad, akkor az ösztöndíja visszakövetelhető – írja a napi.hu.

A kormány múlt év nyarán alapított ösztöndíjat a rezidenseknek és szakgyógyszerész-jelölteknek. Ezt, a Rezidens Támogatási Program ösztöndíjairól, valamint a fiatal szakorvosok támogatásáról szóló rendeletét kívánja kiegészíteni a kormány, a honlapján megjelent tervezet szerint.

A jelenlegi szabályok szerint a képzés teljesítését az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központon (ENKK) keresztül a kórház, illetve a képzési hely igazolja havonta. A tervezet ezt kiegészíti a következővel: az ösztöndíjak folyósításának feltétele, hogy a rezidens és a szakgyógyszerész-jelölt - az egyedi azonosítását követően - elektronikus úton nyilatkozzon arról, hogy a képzési tervében foglaltaknak megfelelően, az adott hónapban teljesítette a szakképzését. A nyilatkozat jogszerűségét az ENKK a képzőhelyi és egyetemi adatszolgáltatás alapján folyamatosan ellenőrzi.

A másik új szabály szerint az ENKK a programba felvett rezidenssel és szakgyógyszerész-jelölttel szerződést köt, amelybe bekerül az előbbi kötelezettség is. Ha a rezidens és a szakgyógyszerész-jelölt ezt a vállalását nem teljesíti vagy az ellenőrzésekor az ENKK megállapítja, hogy a rezidens, illetve szakgyógyszerész jelölt nyilatkozata alapján jogosulatlanul fizették ki az ösztöndíjat, akkor  - az államháztartásról szóló törvény rendelkezéseire figyelemmel - a rezidens és a szakgyógyszerész-jelölt a részére folyósított ösztöndíj visszafizetésére köteles.

Forrás: napi.hu