Egyre nehezebb hozzáértő és megbízható munkaerőt találni a mezőgazdaságban. A keresgélés során egészen extrém esetek is előfordulhatnak. Például tudásbeli elmaradással, alkohol-függőséggel és lopásokkal is szembesülhetnek a nagyobb alkalmazotti létszámot foglalkoztató gazdálkodók- írja a mon.hu.

Irreális igények

Miközben a kormányzat célja a foglalkoztatottság növelése, a termelői tapasztalatok számos esetben munkaerőhiányról árulkodnak. A probléma nemcsak mennyiségi, hanem minőségi jellegű. Általában elmondható, hogy ha nehezen is, de lehet találni alkalmazottakat bizonyos feladatok elvégzésére, ám a munkavégzés minősége több esetben is kívánnivalót hagy maga után. A közfoglalkoztatási program számos esetben a mezőgazdasági vállalkozások konkurenciáját is jelentheti a munkaerőpiacon. Sokszor a munkavállalói elvárások is irreálisak, hiszen rögtön sok százezer forintos nettó fizetés lenne az elvárás, még akkor is, ha az elvégzett munka eredményei ezt a legkisebb mértékben sem támasztják alá. Az esetenként irreális fizetési igényekhez olykor nem társul megfelelő mértékű elhivatottság, és sokan nem hajlandók a lelkiismeretes munkavégzésre, miközben a „nemtörődömség” akár milliós károkat is okozhat.

A kocsmából jönnek

A növénytermesztésben az uniós támogatásoknak (is) köszönhetően a géppark és az eszközállomány jelentős mértékben megújult. Ma már nem elég a kalapácsot és a villáskulcsot kézbe venni, hanem a modern gépek fedélzeti számítógépeit is tudni kell(ene) programoznia a kezelőknek. A régi generációból erre nem mindenki képes, míg az új korosztály sokszor „nem becsüli” a sok tízmillió forintos traktorokat, ez a hozzáállás pedig többletköltségeket okozhat a munkáltatónak. Az állattenyésztésben és a kertészetben sem jobb a helyzet, hiszen modernizálódott a technológia, ám ezekben az ágazatokban az alkoholizmus is probléma. Előfordul, hogy a dolgozók már a kocsmából érkeznek a munkahelyükre. Ittasan nem lehet foglalkoztatni, így a munkáltató nem tehet mást, mint hogy haza küldi őket. A kertészek mindennapjait tovább nehezíti, hogy a közmunka pont előlük szipkázza el leginkább mértékben a dolgozókat.

Forrás: mon.hu