Csak egy összeesküvés-elmélet az, amit több lap is tényként kezel, hogy az oroszok felújítás helyett új, eddig raktárban álló szerelvényeket küldtek Budapestre - mondta az InfoRádiónak a BKV metrós szakszervezetének elnöke. Gulyás Attila hozzátette: a BKV projektigazgatóságán meg is tekintette a 3-as metrókocsikat.

„Ránézésre ezt vagy ennek az ellenkezőjét nem lehet megállapítani. Az tény, hogy azokból a régi, orosz metrószerelvényekből, amiket kivisznek, nagyon kevés rész megmenthető, újból felhasználható. Nagyrészt új dolgokat kellett beépíteni; a teljes hajtásrendszert, elektronikát, csak a vázszerkezetből lehet kimenteni felújítható anyagot” - mondta el a BKV metrós szakszervezetének elnöke.

Gulyás Attila kiemelte, a felújításnak szinte új jármű az eredménye. Ha szétszednék, kevés régi alkatrészt vagy berendezést lehetne benne találni.

Arra, hogy sokan ezt a felújítást a hazai metrótörténelem legnagyobb trükkjének minősítik, a szakszervezeti elnök nem tudott és akart állást foglalni, és összeesküvés-elméletnek nevezte. Mint mondta, úgy lehetne ellenőrizni, ha valaki figyelemmel kísérné a folyamatot.

Gulyás Attila hozzátette: „úgy tudom, a BKV szakemberei voltak kint a gyártási fázisban, beleláttak a különböző műveletekbe, tehát volt BKV-s szemtanúja, hogyan történt a rekonstrukció.”

Arról, hogy ilyen rövid idő alatt fel lehet-e újítani a metrószerelvényeket, a szakszervezeti elnök úgy fogalmazott, minden kapacitás kérdése.

„Attól függ, mekkora gyárban hány embert állítanak a munkafolyamatokra. Az orosz léptékeket ismerve elképzelhető, hogy nekik nem tétel, hogy egy hatkocsis szerelvényt pár hónap alatt legyártsanak, egy orosz gyártónak lehet ekkora kapacitása” - tette hozzá Gulyás Attila.

A metrós szakszervezet elnöke a szerelvényt tetszetősnek, a vezetőfülke műszerezettségét áttekinthetőnek, érthetőnek találta. Mint mondta, az utastér is esztétikus.

„Lesznek olyan utasok, nem is kevesen, akiknek jobban fog tetszeni, mint az Alstrom-szerelvény, mert jól néz ki. Az orosz szakemberek most szerelik az elektronikai berendezéseket, önerőből még mozgásképtelen, most történnek a végső összeszerelések a Kőér utcában – emelte ki Gulyás Attila.

Forrás: InfoRádió