Kevesebb ember tartozik a közműcégeknek, de lehet, hogy csak papíron. Az Elmű-ÉMÁSZ korábbi hátralékosai ugyanis hiányozhatnak a statisztikából – írja a Világgazdaság.

„Csökkent azoknak a fogyasztóknak a száma, akik több mint 30 napja tartoznak valamelyik energiaszolgáltatónak” – állította Fónagy János egy parlamenti írásbeli válaszban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adataira hivatkozva azt írta, 2016 áprilisában 986 ezer embernek volt 30 napon túli tartozása, míg egy évvel korábban 1 millió 52 ezer fogyasztó volt ilyen helyzetben. A kormányzati álláspont szerint a javulás a rezsicsökkentésnek köszönhető, hiszen 2012 májusában, a rezsiharc előtt még 1,5 millió felett volt az egy hónapon túl tartozók száma.

Közelebbről szemügyre véve viszont korántsem ilyen derűs a kép. Tavaly óta ugyan 66 ezerrel kevesebb a tartozó, de az összesítésből 2015 decembere óta hiányoznak az Elmű és az ÉMÁSZ felhalmozott hátralékai. A két cég visszaadta az egyetemes szolgáltatói engedélyét, és a fogyasztókat átvevő Elmű-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-re a hátralékokat nem ruházták át. Az Elmű-ÉMÁSZ Zrt. körülbelül 2 millió fogyasztót lát el, ugyanazokat, akiknek korábban két külön szervezetként szolgáltattak energiát.

Az új cégnél új lappal indultak a fogyasztók, ami persze nem jelenti azt, hogy a korábbi tartozásokat a korábbi szolgáltató, az Elmű és az ÉMÁSZ nem érvényesíti. Az elfogyasztott energia árát, ha csak teheti, behajtja a cég, bár vannak nehezen behajtható, régi tartozások is, például elhunyt fogyasztóké vagy azoké, akik külföldön vannak, és nem akarnak fizetni, vagy nem foglalkoznak a tartozással. Boros Norbert, az Elmű-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója szerint az energiafogyasztók hátralékai összességében csökkentek a rezsicsökkentés miatt, hiszen az alacsonyabb árakkal kevesebb tartozás halmozódik fel, amelyet az elmaradók könnyebben és nagyobb eséllyel kifizetnek.

A kifizetetlen számlák alapján azonban a lakosság kiegyenlítetlen rezsitartozása tavaly óta nemigen lett kevesebb. Az összesen 9,5 millió áram-, gáz- és távhőfogyasztó 1 millió 739 ezer kifizetetlen számlát halmozott fel a MEKH 2016. áprilisi adatai szerint. Tavaly nyár végén még közel 1,7 millió kifizetetlen tartozást tartott nyilván a MEKH. A hátralékállomány is nőtt pár milliárd forinttal. A tavaly nyári 77,6 milliárd forint után az idén áprilisban 79,8 milliárd volt az összes tartozás.

A kifizetetlen tartozások számából nem lehet az adósok számára következtetni. Ez azért nagyobb szám, mert egy adós sok esetben több kifizetetlen számlával is bajlódik. Akinek van egy régebbi tartozása, az például megjelenik a 91-180-as kategóriában, miközben esetleg már bekerült az egy hónapon belüli kategóriába is egy másik rendezetlen számlával. Az is növeli a számot, hogy akadnak olyan fogyasztók, akiknek egyszerre több szolgáltató felé is hátraléka van.

A friss adatok azt mutatják, hogy szám szerint áramtartozásból van a legtöbb, több mint 1 millió, emellett több mint félmillió földgázszámlával maradtak adósok a fogyasztók. Fontos megjegyezni, az 1,7 millió tartozásból mintegy 777 ezer egy hónapon belüli tartozás. Ebben sok olyan fogyasztó szerepel, aki egyébként fizeti a számláit, csak kicsúszott a fizetési határidőből, és olyanok is, akiknél még nem járt le a határidő, de a kibocsátott számla miatt már kinnlevőségként tartják nyilván az összeget.

Forrás: Világgazdaság