Nem akarnak rövidebb nyári szünetet a tanárok és a szülők sem. A pedagógus szervezetek sem tartják jó ötletnek az elképzelést, amelyről már többször is beszélt az oktatási államtitkár. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint nyáron képtelenség tanítani, a szülők szerint pedig az a probléma, hogy nem tudnak minden évszakban több hetes szabadságot kivenni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében annyit írt, még tartanak a tárgyalások – írja a 168 óra.

A tanárok szerint sok gyereknek a nyári melegben nincs türelme tanulni és egy helyben ülni, ennek ellenére a köznevelési kerekasztal tárgyalásain már felmerült, hogy a nyári szünetet rövidíteni kellene. Ennek ellenére Palkovics László oktatási államtitkár már többször beszélt.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint bár szó esett a nemzeti alaptanterv átalakításával kapcsolatban a szünidő hosszáról a köznevelési kerekasztalon, komolyabb konzultációra eddig nem került sor a témában. Horváth Péter szerint azonban a rövidített nyári szünet semmiképpen sem jó ötlet. Ilyenkor szinte lehetetlen dolgozni. Az RTL híradójának elmondta: A gyerekek már reggel 8 órakor izzadnak, legyezik magukat, melegük van. Ebben az időszakban az általános iskolákban 5-6 órát, a középiskolákban 7-8 órát koncentrálni lehetetlen.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint három nyomós érv is van arra, hogy miért nem lenne jó, ha a vakáció rövidebb lenne.

- Ezek közül a korszerűtlen, felforrósodó tantermek problémája csak az egyik.

- Gondot okozhat az is, ha a tanévközi szüneteket a nyárival ellentétben meghosszabbítanák. Így ugyanis a tananyagot is nehezebb lenne leadni.

- Az is problémás, ha a szülőknek több szabadságot kell kivenniük.

Ezzel a magyarországi Szülők Országos Egyesülete is egyetért. A szervezet elnöke, Keszei Sándor az RTL híradójának elmondta: a munkaadóknak egyáltalán nem fog tetszeni az, hogy a szülők minden évközi szünetben szabadságot vesznek ki, mert a gyerekekre vigyázni kell. Ez hatványozottan érvényes lesz, ha meghosszabbítják az évközi szüneteket.

Az RTL híradója kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudják: abban az eseteben, ha lerövidül a szünet, biztosítják-e a korszerű, légkondicionált tantermeket a diákoknak. A kérdésre azonban érdemi válasz nem érkezett. Az EMMI többek közt azt írta: „A hosszú nyári szünidő okozta nehézségekben jelenthet segítséget a szülőknek a szünetek átütemezése. Így megelőzhető lenne az is, hogy a gyerekek a sokhavi pihenés alatt sokat felejtsenek a tananyagból. A szakmai párbeszéd zajlik. ”

A szakszervezetek is ellenzik

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) nem támogat olyan megoldást, amely automatikusan az iskolákra, illetve az azokban foglalkoztatott pedagógusokra hárítaná át a gyerekek nyári felügyeletét – közölte a szakszervezet.

„Az iskola felelőssége a szorgalmi idő utolsó napján megszűnik. A gyermekről való gondoskodás a nyári vakáció alatt a szülő feladata, ehhez a települési önkormányzatoknak kell megfelelő segítséget nyújtaniuk. Ezekhez a feladatokhoz az önkormányzatok számára többletforrásokat kell biztosítani” – írja a Pedagógusok Szakszervezete.

A PSZ fontosnak tartja, hogy a nyári szünetben azoknak a tanulóknak az ellátásáról gondoskodjanak a lakóhely szerint illetékes települési önkormányzatok, akiknek a szülei, illetőleg családja e feladatot nem tudja megoldani. Kiemelték: a nyári iskolai szünet alatt a tanulókról történő gondoskodás ma is kötelező önkormányzati feladat. Ehhez azonban az állami költségvetés nem biztosítja a szükséges forrásokat a feladatellátásra köteles önkormányzatok részére, ezért azok egyáltalán nem, vagy nem megfelelő színvonalon tudják azt megoldani – közölte a szakszervezet.

Két és fél hónapos az idei nyári szünet – van, aki rövidebbre venné a vakációt Két és fél hónapos az idei nyári szünet – van, aki rövidebbre venné a vakációt
hirdetés

A szakszervezet hangsúlyozta, hogy a gyermek neveléséről elsősorban a szülőnek kell gondoskodnia. A közoktatás rendszere ehhez segítséget nyújt, de nem vállalhatja azt át, és nem vonhatja el a szülő jogait és kötelezettségeit. Ezért a Pedagógusok Szakszervezete számára elfogadhatatlan a szorgalmi időszak meghosszabbításának, a nyári szünet csökkentésének az az indoklása, hogy a nevelő iskola eredményeit a túl hosszú nyári szünet nem segíti.

Mint írták, a szorgalmi idő meghosszabbítása, az iskolai szünetek átrendezése, az első és az utolsó tanítási nap idejének megváltoztatása nemcsak a közoktatás ügye, hanem érinti a foglalkoztatással kapcsolatos kérdéseket, a szabadságolás kérdéseit, és nem utolsósorban az üdülés, a pihenés, a turisztika kérdéseit – közölték, hozzátéve: mindezek mellett fontos szempont az is, hogy az iskolai nevelés-oktatás feladataihoz rendelkezésre álló intézményi épületek túlnyomó többségében a feltételek nem alkalmasak a nyári speciális pedagógiai tevékenységek ellátására.

Forrás: 168 óra