Kipróbálható, megtapasztalható volt számos műszaki szakma a Pécsen megrendezet Mi a pálya? című pályaválasztási fesztiválon, amelyen több mint ezer gyerek vett részt – írja a bama.hu.

Ritkán lehet ilyen sürgés-forgás a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnok küzdőterén, ahol szerdán kisebbfajta ipari vásárt rendeztek. Csakhogy a kitelepült cégek – a gépgyártóktól a számítógépes vállalkozásokon át az energiaszolgáltatókig – most nem termékeket akartak eladni, hanem a műszaki szakmákat igyekeztek a legvonzóbb formában bemutatni a jövő munkavállalóinak. A vonzást pedig érthetjük szó szerint: itt nem prospektusok és előadások várták a gyerekeket, hanem igazi élmények.

Csak egy példa a virtuális valóságban szimulált hegesztés, ami a legjobb lövöldözős játékok szintjére emelte ezt a hétköznapi a munkát. Persze mindenki kitett magáért: az atomerőmű az energiát idéző kísérletekkel – pattogó kisülések és lángoló habok képében – csábították a diákokat, máshol gázcsövet lehetett szerelni, esetleg repülő drónt irányítani, vagy éppen egy intelligens ház programozását próbára tenni. Népszerűek voltak a PTE műszaki karának alternatív hajtású versenyjárművei is, de olyan „egyszerű” játékok is csapatostul fogták meg a srácokat, mint a Hauni szerelőtesztje, ahol egy műszaki rajz alapján kellett egy össze-vissza furdalt fémkockában egy tucatnyi különböző csavar helyét megtalálni.

És hogy miért szervezte meg a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, összefogva a szakképzési centrumokkal, valamint olyan nagy ipari szereplőkkel, mint az E.On vagy az MVM, az országjáró rendezvénysorozatot? Az egyre aggasztóbb szakemberhiány miatt. Egy képletes példával az áramszolgáltató képviselői úgy szemléltették a helyzetet, hogy a villamosenergia-iparban ma legalább 600 új villanyszerelő szakember kellene az országban, de a szakmát oktató középiskolákból csak háromszáz kerül ki évente.

Persze nemcsak az áramról és a villamos szakmákról szólt a nap: az elektrotechnika mellett a távközlés, az informatika, a gépészet és a vegyipar világát is igyekeztek megmutatni a gyerekeknek. Sokakat sikerült is elhozni: Günthner Attila, a szervező egyesület irodavezetője szerint Pécsre egész Dél-Dunántúlról regisztráltak, több mint ezer diák jött el az iskolája szervezésében vagy éppen szüleivel.

Tervek és alternatívák – három érdeklődő a közönségből

Evelin (16), Mohács Egészségügyi és informatikai területen is el tudná képzelni a jövőjét – mondta a rendezvényre érkezve Evelin. Barátnőjével, Klaudiával sok mindent kipróbáltak, tetszett nekik például a drónok bemutatója. A kiállításon eltöltött egy óra után Evelin úgy fogalmazott, a számítógépek világa egyre nagyobb szerepet kap, ezért érdemes ebben az irányban továbbtanulnia lányoknak is.

Norbert (17), Nagyatád Mindig is kapható volt a bütykölésre, szerelésre – árulta el Norbert, akit a gázszolgáltató hálózatszerelési bemutatója után kérdeztem. Jelenleg is gépészeti területre, számítógépes tervezői karrierre készül, szereti a műhelygyakorlatokat. A magát mérnöki pályán elképzelő fiút a fesztiválon már nem is a CNC-esztergálás fogta meg, inkább más szakmák fortélyaival ismerkedett.

Flóra (13), Szabadszentkirály A pszichológia érdekli leginkább a hetedikes Flórát, akinek az a legfontosabb, hogy emberekkel foglalkozhasson. A humán beállítottságú lány ha már eljött, végignézte a kiállítást, de egyelőre nem módosított a tervein. Osztálytársaival több standnál is kipróbáltak például a technikusi munkákhoz szükséges képességeket tesztelő játékokat, ezeket érdekes élménynek találta.

Forrás: bama.hu