Startlaphoz Csatlakozz!

Alapösszege jelenleg havi 29 500 forint

Ápolási díj: lesz, akinél emelkedik

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. október 18. péntek, 10:35

Kiemelt ápolási díjat kapnának 2014-től a súlyosan egészségkárosodott, önellátásra nem vagy csak segítséggel képes embereket ápoló hozzátartozók, mások ápolási díja a mostaninál differenciáltabb lenne, ha az Országgyűlés elfogadja az erre vonatkozó módosítási javaslatokat – tudta meg az adozona.hu.
 

   Az ápolási díj elsősorban az állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg 18 év alatt személyek szempontjából fontos. Emellett azonban az őket ápoló hozzátartozó számára is gyakran az egyetlen alternatívát (jövedelemforrást) jelenti a munkanélküliség vagy éppen a családtag ápolásával összeegyezhetetlen munkavállalás helyett.

   Ebből következően széles érdeklődésre tarthatnak számot a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szoc. tv.) ápolási díjjal kapcsolatos várható módosításai (az erre irányuló javaslat a Magyarország 2014. évi központi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló T/12513. számú törvényjavaslat 10. szakaszában található).

   Az ápolási díjra vonatkozó alapvető szabályok nem módosulnak, a törvényjavaslat inkább csak pontosítja, illetve meghatározza az egyes hatóságok által megállapítandó ápolási díj elnevezését, ugyanakkor bevezeti a kiemelt ápolási díj fogalmát és a jelenleginél jobban differenciálja a díj havi összegét.

   Az ápolási díj alapösszege jelenleg havi 29 500 forint, és a havi ápolási díj az ápolt hozzátartozó egészségkárosodásától függően az alapösszeg 80 százaléka, 100 százaléka, vagy 130 százaléka lehet. Ezt a magasnak egyáltalán nem mondható díjat 10 százalékos nyugdíjjárulék terheli (jelenleg és a jövőben is), igaz, cserébe az ápolási díjban részesülő szolgálati időt szerez (egészségügyi szolgáltatásra az úgynevezett nemzeti kockázatközösség részeseként jogosult). Az említett havi alapösszeg a 2014. évre vonatkozó költségvetési törvény tervezetének (T/12415.) 56. § (7) bekezdés értelmében várhatóan jövőre is változatlan marad.

   Ezek után vegyük sorra, hogy a módosított Szoc. tv. milyen jogcímeken tenné lehetővé az ápolási díj igénylését. A jelenlegi három helyett összesen négyféle ápolási díj, azok mértéke pedig az alapösszeg 80-100-150-180 százaléka lenne.

   Szoc. tv. 43/B (1) bekezdése alapján – új elnevezése szerint – méltányossági ápolási díjat továbbra is az önkormányzat képviselő testülete állapítaná meg változatlanul az éves központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80 százalékának megfelelő mértékben annak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi és megfelel az erre vonatkozó önkormányzati rendeletben rögzített feltételeknek.

   Változatlanul a járási hivatal állapítja majd meg a Szoc. tv. 41. § (1) bekezdése szerinti ápolási díjat (ennek havi összege megegyezik költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 100 százalékával) annak a hozzátartozónak, állandó és tartós gondozásra szoruló
• súlyosan fogyatékos, vagy
• tartósan beteg 18 év alatti

személy gondozását, ápolását végzi.

   Ugyancsak a járási hivatal állapíthatná meg a Szoc. tv. 43. §-a értelmében a kiemelt ápolási díjra való jogosultságot annak, aki olyan hozzátartozójának a gondozását ápolását végzi

• aki a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján a megváltozott munkaképességű személyek ellátásról szóló 2011. évi CXCI. törvény 3. § (2) bekezdés b) bd) alpontja szerinti („egészségkárosodása jelentős, és önellátásra nem vagy csak segítséggel képes”) minősítési kategóriába sorolt vagy

• aki után a betegségére vagy fogyatékosságára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak.

  Ebben az esetben az ápolási díj havi összege megegyezik a költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 180 százalékával. A kiemelt ápolási díj új kategória, amely a legsúlyosabb egészségállapotú hozzátartozók ápolása esetén nyújtana az eddigieknél 30 százalékponttal magasabb ellátást. 

   És végül az Szoc. tv. 43/A § (1) bekezdése szerint a járási hivatal a fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végző, de a kiemelt ápolási díjra való jogosultság feltételeinek meg nem felelő személy kérelmére emelt összegű ápolási díjat állapíthat majd meg. Ennek mértéke a költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 150 százaléka lesz.

Forrás. adozona.hu

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Ápolási díj: lesz, akinél emelkedik.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector