Startlaphoz Csatlakozz!

Eltörölnék az Alkotmánybíróság tagjainak felső korhatárára vonatkozó szabályozást

Korhatártalan bírák

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. november 03. vasárnap, 13:16

Szívós Mária, Salamon László, Pokol Béla, Balsai István és Dienes-Oehm Egon is alkotmánybíró maradhat 70. életéve betöltése után. A kormány ugyanis minden indoklás nélkül eltörölné az Alkotmánybíróság (Ab) tagjainak felső korhatárára vonatkozó szabályozást - olvasható a Népszavában.

    Eltörölné a kormány az alkotmánybíróság tagjainak felső korhatárát, azaz a jelenlegi és jövőbeni alkotmánybíráknak nem kell majd elhagyniuk posztjukat 70. életévük betöltésével. Az „egyes törvényeknek az alaptörvény ötödik módosításával összefüggő módosításáról” címet viselő salátatörvény-javaslatról először a hvg.hu számolt be, kiemelve: az egyértelműen „saját embereinek” kedvező Ab-törvénymódosítást a kabinet valójában nem is indokolta. A parlamentnek október 31-én benyújtott, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter által jegyzett csomag részletes indoklásában valóban csupán annyi szerepel: „az alaptörvény ötödik módosítása miatt az Ab-ról szóló törvényben szükséges terminológiai változtatások és hivatkozás-pontosítások mellett a rendelkezés az Ab tagjainak alaptörvényben foglalt megbízatási idejét korlátozó rendelkezést helyezi hatályon kívül, valamint olyan alkalmazási szabályt ad, amely az új rendelkezést a megbízatásukat töltő alkotmánybírákra is alkalmazni rendeli. Ezzel párhuzamosan a rendelkezés az alkotmánybírává való megválasztás feltételévé teszi, hogy a jelölt a 70. életévét még ne töltse be”. Valójában azonban a vonatkozó módosítások mindegyike a korhatáreltörléssel van összefüggésben, mást nem változtatnak az Ab-törvényben. A korhatáreltörlés egyetlen célja az lehet, hogy a Fidesz jó előre bebiztosítsa: az utóbbi két-három évben megválasztott Ab-tagok kitölthessék - az időközben 12 évesre emelt - mandátumuk teljes idejét annak ellenére is, hogy közülük öten nemsokára betöltik a 70. éves jelenlegi korhatárt. Mint ismert, a kormányváltás után a Fidesz-KDNP 2010. július 23-án előbb Stumpf Istvánt és Bihari Mihályt választotta alkotmánybírává, 2011 júniusában pedig Szívós Máriát, Szalay Pétert, Pokol Bélát, Dienes-Oehm Egont és Balsai Istvánt. Idén Salamon László volt KDNP-s képviselő került a február végén 70. életévét betöltő Bihari Mihály helyére, áprilisban pedig Holló András töltötte be a korhatárt, így helyére Juhász Imrét választották meg a kormánypártok. Biharinak és Hollónak egyaránt az életkori szabály miatt kellett távoznia a testületből: Biharit ugyanis 2010 júliusában választották ismét Ab-taggá, s rá is vonatkozott a korábban 9 éves mandátum 12 évesre emelése. Így Bihari akár 2022-ig is maradhatott volna. De Hollónak is még akár 4 éve is lehetett volna a testületben, ha nincs a 70-es korlát, hiszen ő 2005 novemberében kezdte második alkotmánybírói mandátumát.

   Velük ellentétben az új, fideszes Ab-tagok közül a most 64 éves Szívós Máriának, a 66 éves Salamon Lászlónak, a 63 éves Pokol Bélának, a 67. évében járó Balsai Istvánnak, és a január 2-án 69. születésnapját ünneplő Dienes-Oehm Egonnak is több évnyi, ajándék hivatali időt jelenthet a módosítás. Magyarán: a Fidesz „saját”, 12 évre megválasztott alkotmánybírói még 2023-ban is hivatalban lesznek. A módosítás időzítését vélhetően az indokolja, hogy noha a legutóbbi közvélemény-kutatási adatok tükrében a Fidesz jó eséllyel számíthat a jövő évi választási győzelemre, ám ha győz, ha nem: 2014-től már nem feltétlenül áll majd rendelkezésére a kétharmados többség, így ha emberei a következő kormányciklusban kiesnek az Ab-ból, nem választhat teljesen egyedül újabb tagokat a testületbe.

    A lépés pikantériája az is, hogy az Orbán-kormány az elmúlt években a bírók, valamint a közszférában dolgozók nyugdíjkorhatárával nem volt ennyire nagyvonalú. Az Ab tavaly júliusban semmisítette meg a bírák szolgálati korhatárát a korábbi 70 évről az általános öregségi nyugdíj 62 éves korhatárára, de a kabinet nem is ekkor, csak az Európai Bíróság idevágó ítéletét követően mondott le a bírák eltávolításáról, kétéves nemzetközi jogi vitát követően. Érdekesség, hogy a szabállyal Szívós Máriát, aki alkotmánybíróvá választása előtt a Fővárosi Bíróság tanácselnöke volt, bíróként - miután 1949-es születésű - már régen kényszernyugdíjazta volna a kormány, alkotmánybíróként azonban 70 éves kora után is megfelel.

Forrás: Népszava
 
 
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Korhatártalan bírák.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector