Startlaphoz Csatlakozz!

Kollektív szerződés és sztrájkfelmérés

Végleg megosztott pedagógus-szakszervezetek

Írta: Szakszervezetek.hu
Közzétéve: 2013. november 27. szerda, 08:58

 
A PSZ tető alá hozta a kollektív szerződést, ami alapján ki kell fizetni a tanároknak a túlórákat. A kormány vélhetőleg a közelgő választás miatt lett engedékeny – írja a Népszabadság,

   Aláírta az ágazatot érintő kollektív szerződést a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és a kormánnyal tavaly télen a sztrájkbizottság égisze alatt megállapodó Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). A dokumentum 150 ezer állami iskolában oktató és egyéb feladatot ellátó pedagógusra terjed ki. Az ágazati kollektív szerződés január elsején lép hatályba. Galló Istvánné, a PSZ elnöke tegnap sajtótájékoztatón közölte: ilyen kollektív szerződés megkötésére nem volt mód akkor, amikor az önkormányzatok voltak az iskolák fenntartói. A PSZ elnöke eredménynek nevezte, hogy a szerződés rendezi a 32 óra kötött munkaidő – amely „32 óra kötelező intézményben töltött időként” híresült el – kérdését. Vagyis: a kötött munkaidő felett díjazás jár, tehát a túlórát ki kell fizetni. Az érdekképviseleti vezető szerint ez önmagában nem oldja meg a pedagóguséletpálya-modell bevezetéséhez kapcsolódó bérrendszer problémáit.

   – Most egy kicsit elismerik majd a többletmunkát. A több diplomát, a jó minőségben végzett munkát, a speciális feladatok elvégzését viszont továbbra sem ismeri el a bérrendszer –mondta. Hozzátette, a szerződés a jóléti juttatásokra is kiterjed, igaz, azok nagysága a Klik mindenkori költségvetésétől függ majd. Galló Istvánné ezzel kapcsolatban magyarázatként megjegyezte, a munkáltatók általában nem vállalnak elköteleződést a cafeteria juttatásának a mértékéről. Közölte, hogy a Klik jövő évi költségvetés-tervezete tartalmaz ilyen juttatásokat.

   – Sokan vitatják a kormány és a sztrájkbizottság megállapodását, pedig sok mindent elértünk. A kollégák szempontjából fontos, hogy az új bérrendszert a PSZ nyomására a kormány már idén kiterjesztette a szakszolgálatokra, szakmai szolgáltatókban dolgozókra is. Azt is sikerült elérni, hogy ne csak a katedrán eltöltött időt számítsák munkaviszonynak, amikor a bértábla szerinti besorolásról döntenek –hangsúlyozta Galló Istvánné, hozzáfűzve: a tárgyalópartner, azaz a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem adta könnyen magát. A kormány korábbi elképzelései alapján ugyanis a túlmunkáért nem járt volna ellentételezés, ezért Galló Istvánné szerint pozitív fejlemény, hogy sikerült az érdekvédelemnek elérnie a túlórapénz kifizetésének rögzítését.

   A szerződés rendezi a szakszervezeti munkával megbízott pedagógusok helyzetét is, akiket legfeljebb 22 tanítási órára lehet beosztani, és biztosítani kell nekik 10-15 fizetett szabad napot egy évben a szakszervezeti munka elvégzésére.

   Mivel lapunk úgy tudja, hogy sok helyen 24, de az sem ritka, hogy 26 tanítási órájuk van a pedagógusoknak, ezért megkérdeztük, a 22 óra maximalizálása a nem szakszervezeti munkát végző kollégákra is kiterjed-e a kollektív szerződésben.

   – A vonatkozó törvényt és kormányrendeletet sokan sokféleképpen értelmezik. Ezért fontos lenne, hogy a Klik világos utasítást adjon az intézményvezetőknek, hány órát terhelhetnek a kollégákra – mondta erre Galló Istvánné lapunknak.

   A PSZ kezdeményezi azt is, hogy a Klikkel kötött szerződés mintájára jöjjön létre kollektív szerződés az önkormányzati szektorban is, amely így kiterjedhetne az óvópedagógusokra és a gyermekvédelemben dolgozókra is. – A közoktatás átalakításáról most is azt gondoljuk, hogy komoly problémákat vet fel – fűzte hozzá Gallóné.

   – Jó, hogy van, ez a legfőbb erénye – így foglalta össze véleményét Mendrey László a kollektív szerződésről. A kisebbik érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke lapunk megkeresésére azt is elmondta, hogy „első olvasatra ez a szerződés nem csökkenti a pedagógusok kiszolgáltatottságát”. Szerinte ugyanis a szerződés számos eleme megtalálható a munka törvénykönyvében is.

   – Nesze semmi, fogd meg jól –jellemezte a szerződést, utalva arra, hogy bár fontos a 32 óra feletti túlmunka elszámolása, kifizetésére viszont semmilyen garancia nincs.

   – Hogyan fog megvalósulni? Hiszen pontosan tudjuk, nőtt az iskolákban a pedagógusok munkaterhelése. Számtalan tankerületben megtiltották, hogy a kollégák az elszámolásnál feltüntessék a 32 órán felül elvégzett túlórájukat – fogalmazott. (A pedagógusoknak részletesen be kell számolniuk, hogy hány munkaórát dolgoztak le. – A szerk.) Mendrey László szerint az is problémás, hogy a szerződésben a béren kívüli juttatások a költségvetéstől függenek. Szerinte az egész csak arra jó, hogy a kormány azt érezhesse: köznevelési rendszerét legitimizálták.

   A PDSZ január 31-ig monitorozza a pedagógusok hangulatát: felmérik, mekkora az elégedetlenség egy esetleges tiltakozáshoz, nyomásgyakorláshoz.

   – Amikor közelednek a választások és alternatívaként merül fel egy esetleges kormányváltás, akkor az emberek jobban figyelik a politikát. Ilyenkor a kormány konszolidációra törekszik, konfliktust csökkent, puhít, csitít, megállapodik, amelyre példa a PSZ-szel kötött kollektív szerződés is – értelmezi a Klik–PSZ-megállapodást a politikai folyamatok tükrében Tóth Csaba politológus. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint a szerződés illeszkedik a kormány szakszervezeti mozgalmakat megosztó stratégiájába. – A PSZ bár nem kormánybarát, a kollektív szerződés megkötésével a kormány mégis megkísérli bevonni őket a „nemzeti együttműködés rendszerébe”. A PSZ korábban is a munkavállalói érdekeket tartotta szem előtt, a közoktatás tartalmi, ideológiai átalakításának szimbolikus vitáiból kimaradt – fogalmazott Tóth Csaba, hozzátéve, a kormány húzása könnyen a pedagógustársadalom megosztásához vezethet.

Forrás: Népszabadság
 

Kedvencek közé   |    Add a Startlaphoz   |    Legyen ez a kezdőlapom   |    Impresszum   |    Jogfenntartó nyilatkozat   |    Adatvédelmi tájékoztató
2012 Szakszervezetek.hu - Végleg megosztott pedagógus-szakszervezetek.
Powered by Joomla 1.7 Templates
Mobil nézet | Normál nézet
számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector