A parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, amely rendezi a polgármesterek fizetését. A MÖSZ elnöke a bérrendezéssel kapcsolatban rámutatott, az állam a törvénymódosítással most helyezte vissza a településvezetők fizetését a 2007-2008-as bér reálértékének szintjére.

Gémesi György elmondta, 2014-ben csökkent a polgármesterek fizetése, így a kisebb települések esetében nettó 100.000 forint alatti bért vittek haza a polgármesterek. Mint fogalmazott, a bércsökkentés azt üzente, nem gondolja a mostani politika, hogy hosszú távon szükség van a településvezetőkre. Ugyanakkor a polgármesterek a korábbi évekhez képest többletfeladatokat láttak el, gondoljunk például a közmunkaprogramra – mutatott rá.

„Nem tudom mi indokolta, hogy csökkenjen a polgármesterek jövedelme. Nincs rá más magyarázat, csak, hogy érezzék, függőségi viszonyban állnak a politikai döntésektől” – tette hozzá.

„3200 ember az ország mindennapi működéséhez nem kis erővel járul hozzá”

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke kifejtette, utoljára 2007-2008 körül volt bérrendezés, így a 2014-es fizetéscsökkentésel együtt most tartanak a 2007-2008-as szinten. Úgy véli, az, hogy a polgármesterek egzisztenciáját visszahelyezik egy korábbi szintre, annak az az oka, hogy közeledik a 2018-as választás és szükség van a 3200 településvezetőre.

„Most kerültek helyére a dolgok”

„Elégedett vagyok, mert jobb helyzet teremtődött, de nem esem át a ló másik oldalára. Ez nem kegy, amit gyakorolt a parlament, ennek a legtermészetesnek kellett volna lennie. A polgármesterek szájíze nem rossz, de tudják, hol tartottak volna, amennyiben nem csökkentik a fizetésüket” – mutatott rá.

Minket az állampolgárok kell, hogy megítéljenek, hiszen ők választanak. Nem az állam megítéléséért küzdünk – zárta szavait Gémesi György. (op)