Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerint a bírói munka nagyobb anyagi megbecsülése hozzájárulhat a bírói hivatás elnőiesedésének megállításához.

 Handó Tünde csütörtökön Szombathelyen, a Szombathelyi Törvényszék bírói karának értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: azzal, hogy a kormányzat 2017. január 1-jétől és az azt megelőző évben összesen 10 százalékkal emelte a bírói illetményalapot, egy jelentős lépést tett a bírói munka nagyobb anyagi megbecsülése felé, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy megállítsa, lehetőség szerint megfordítsa a bírói hivatás elnőiesedését.

Hozzátette, fontos, hogy a következő években végigvigyék a bírói életpályamodell bevezetését, és tovább emelkedjen a bírák munkáját segítő bírósági titkárok, fogalmazók, ügyintézők és más bírósági alkalmazottak fizetése is.

Handó Tünde azt mondta, Magyarországon a bírák 70 százaléka nő, a helyes arány az 50-50 százalék elérése lenne. Megemlítette: Vas megye ebből a szempontból unikálisnak tekinthető, hiszen a Szombathelyi Törvényszék bírói karában éppen fordított az arány, a férfiak javára.

Az OBH elnöke a Szombathelyi Törvényszék 2016-ban végzett munkáját értékelve úgy fogalmazott: a vasiak továbbra is hozzák a tőlük korábban megszokott szintet, az ítélkezés magas színvonalú, az ügyek döntő többsége egy éven belül befejeződik.

Szólt arról is: 2016-ban országosan 1 millió 412 ezer ügy érkezett a bíróságokra, 4 százalékkal kevesebb, mint a megelőző évben, ez abból adódik, hogy a szabálysértési ügyek száma csökkent, a végrehajtási ügyek száma pedig normalizálódott.

Handó Tünde örvendetesnek nevezte, hogy 10 százalékkal csökkent a két éven túl folyamatban lévő ügyek száma.

Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke ismertette: 2016-ban 23 ezer 266 ügy érkezett a vasi bíróságokra, ezek közül 6784  a peres ügyek száma. Az előző évhez képest 20 százalékkal emelkedett a polgári perek, 12 százalékkal a munkaügyi perek, 6 százalékkal pedig a közigazgatási perek száma.

Közölte, továbbra is nagy kihívást jelent a törvényszék számára, hogy a vasi megyeszékhelyen működik az ország legnagyobb büntetés-végrehajtási intézete. A fogvatartotti létszám emelkedése és a törvényi változások miatt ugyanis 16 százalékkal nőtt a büntetés-végrehajtási bírói hatáskörbe tartozó ügyek száma, ezen belül a tavalyihoz képest 73 százalékkal emelkedett az olyan ügyeké, ahol a fogvatartott meghallgatására is sor került.

Andor Szabolcs elmondta, a Szombathelyi Törvényszék továbbra is az ország legkisebb létszámú bíróságai közé tartozik, a vasi bírói kar mindössze 49 bíróból áll.
Kitért arra: a bírói munka eredményességét mutatja, hogy a járásbíróságokon indult polgári perek 90,7 százaléka, a büntetőügyek 82,4 százaléka egy éven belül befejeződik, a másodfokon elbírált ügyekben perig a törvényszék a polgári peres ügyek 98 százalékában, a büntetőügyeknek pedig a 70 százalékában hat hónapon belül hoz ítéletet, az ügyek 28 százaléka pedig egy év alatt fejeződik be.

Hozzáfűzte, a bírói munka elfogadottságát jelzi, hogy az első fokon született ítéleteknek a polgári perekben csupán a 6,2 százaléka, a büntetőügyekben pedig a 15 százaléka ellen fellebbeznek Vas megyében.