Nem árulja el a Magyar Orvosi kamara, hogy felfüggesztették-e tagságát annak a veszprémi onkológus-nőgyógyásznak, akit decemberben jogerősen elítéltek, mert pénzt kért a betegektől életmentő műtétekre. A Magyar Idők írta meg, hogy két évig nem praktizálhat, de ezt sem a kamara, sem az orvos ügyvédje nem erősítette meg. A kórház főigazgatója azt mondta: a nőgyógyász dolgozik. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete nem érti a titkolózást – hangzott el a csütörtöki RTL Híradóban.

A veszprémi onkológus-nőgyógyászt tavaly decemberben ítélték el jogerősen. Azzal vádolták, hogy előre kért pénzt rákos betegektől életmentő műtétekre. Két év felfüggesztettet kapott, nem kellett börtönbe mennie.

A Magyar Orvosi Kamara akkor nem indított eljárást ellene, csak azután, hogy a veszprémi kórház igazgatója és egy másik orvos ezt kérte. Az Ezeregy orvos a hálapénz ellen nevű csoport pedig nyílt levelet tett közzé, amelyet több mint kétszáz orvos írt alá, és kérték az elítélt onkológus-nőgyógyász kizárását a kamarából.

Az egyik bejelentős, Kincses Gyula szakorvos még mindig nem kapott választ a kamarától. Szerinte a tisztességesen dolgozó orvosok érdeke lenne az, hogy a kamara ne titokban intézzen ilyen ügyeket.

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottságától csütörtökön írásban azt közölték: nincs hivatalos információjuk egy esetleg már megszületett döntésről.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete sem érti a titkolózást, ők azt szeretnék, ha az érintett orvos nem praktizálhatna.

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász szerint a kamarának jogában áll védenie az orvos személyiségi jogait. Akkor nincs erre egyedül lehetőség, ha egy évet meghaladó időtartamra ítélnek letöltendő szabadságvesztésre egy orvost, akkor kötelesek kizárni.

Akinek felfüggesztik a kamarai tagságát, az nem praktizálhat itthon.

A veszprémi kórház főigazgatója nyilatkozni nem akart, telefonon annyit mondott: nem tud arról, hogy felfüggesztették volna a nőgyógyász-onkológus kamarai tagságát Az orvos most is a kórházban dolgozik – tette hozzá.

Forrás: HVG