A brit hoteleknek és éttermeknek 10 évbe is telhet, mire pótolják a kieső EU-tagországokból érkező munkaerőt, mert a britek nem akarnak ebben a szektorban dolgozni – írja az Independent nyomán a Propeller.

A kijelentést a Brit Vendéglátók Egyesületének elnöke tette, aki szerint számos nagy-britanniai hotel- és étteremlánc csődölhet be, ha nem engedélyezik az EU-s állampolgárok további munkavállalását, ez pedig hatalmas csapás lehet a gazdaságra nézve.

Nem ő volt az első, aki szót emelt emiatt: Andrea Warham a Pret a Manger brit gyorsétteremlánc HR-elnöke már jelezte egy parlamenti bizottságnak, hogy a céghez általában 50 jelentkezőből 1 (!) brit állampolgár, így rájuk nézve is komoly veszélyt hordoz a kilépés.

Warham szerint az emelkedő bérek sem orvosolnák a problémát: Csak a saját nevünkben beszélhetek, de messze a minimálbér felett kínálunk, ráadásul vannak különböző juttatások és a karrierlehetőségek is kiválóak. A kérdés mégis az, akarnak az emberek ebben a szektorban dolgozni? Ezt a fajta munkát nem mindig tekintik kívánatosnak - mondta a több mint 300 étteremmel rendelkező cég HR-ese, ami a külföldiek közt 65 százalékban EU-s munkavállalókat foglalkoztat.

A brit alsóházban hétfőn szavaznak arról, elfogadják-e az EU-s állampolgárok jogait biztosító módosítást a kilépéssel kapcsolatos határozattervezetben.

Forrás: Propeller