Hiába nőtt országos átlagban 10 százalékkal a nettó kereset januárban, és hiába mondható el ugyanez a szociális ellátásban mért változástól, összegszerűen rettentő keveset keresnek a dolgozók – írja az mfor.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint januárban 10 százalékkal emelkedett országos átlagban a nettó kereset, a versenyszférában ez 9,1, a közszférában pedig 12,2 százalék volt. Vannak azonban olyan ágazatok, ahol a nettó bér arcpirítóan kevés. Ilyen a szociális ellátás, itt átlagosan 10 százalékos béremelkedés volt előző év azonos időszakához képest, ám ezzel sem jutnak sokra itt, hiszen összegszerűen a legalacsonyabb fizetésért végzik a munkájukat a területen dolgozók.

Januárban átlagosan 81 616 forint volt a nettó fizetés szemben az egy évvel korábbi 74 174 forinttal. Amellett, hogy ez az ágazati lebontás szerint a legalacsonyabb bér, még a minimálbér nettó összegét sem éri el. Ráadásul idén csak romlott a helyzet, hiszen a minimálbér 15 százalékkal növekedett, míg a szociális területen mindössze 10 százalékot tudtak érvényesíteni. Vagyis 2016-hoz képest nőtt a differencia. Akkor ugyanis a minimálbér 0,5 százalékkal alacsonyabb volt a területi átlagnál, ellenben 2017 januárjában a nettó minimálbér (84 887 forint) már 4 százalékkal meghaladja a szociális ellátásban jellemző átlagot.

Nemzetgazdasági szinten a jelentős, 10 százalék körüli béremelkedés hátterében főként a minimálbér 15 és a garantált bérminimum 25 százalékos emelése húzódik meg, mellette az egészségügyi és a kulturális munkaköröket érintő bérrendezés hatása és érzékelhető a KSH tájékoztatása szerint.

Nemzetgazdasági szinten egyébként 182 091 forint volt az átlagos nettó bér, a versenyszférában 190 527, a közszférában pedig 166 765 forint.

Mivel januárban jelnetős mértékben nőttek a bérek, a megugró infláció sem okozott problémát. A 10 százalék körüli béremelkedések mellett ugyanis 2,3 százalékkal emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak, így

  • nemzetgazdasági szinten 7,5,
  • a versenyszférában 6,6,
  • a közszférában pedig 9,7 százalkékal ért többek a hazavitt kereset, mint egy évvel korábban.

Forrás: mfor.hu