Az alacsony nyugdíjtól való félelem mellett az aktív időszak meghosszabbítása motiválja Nagy-Britanniában a hölgyeket arra, hogy 70 év felett is dolgozzanak. A brit statisztikai adatokból azt bogarászták ki a kutatók, hogy néhány év alatt megduplázódott a hetven felett is munkát vállaló nők tábora: míg 2012 még csak a nők 5,6 százaléka vonult ténylegesen nyugdíjba e kor felett, a legutóbbi, tavalyi felmérés szerint már 11,3 százalék hozta meg ezt a döntést ennyi idősen – írja az mfor.hu.

A számítások szerint a férfiak 15,5 százaléka megy nyugdíjba hetven felett, vagyis a nemek közti különbség e tekintetben egyre kisebb. Ez a kor egyébként bőven felette van a nyugdíjkorhatárnak. Ez papíron 65 év a férfiaknál, amihez elvileg közelíteni kell a nőkét, de nyugdíjba vonulást úgy szabályozták a britek, hogy valójában mindenki addig dolgozik, ameddig akar. (A következő évtizedekben egyébként folyamatosan emelni fogják a nyugdíjkorhatárt, igazodva a demográfiai folyamatokhoz és a munkaerőpiaci igényekhez.)

Szakértők a foglalkoztatási szabályok változásával is magyarázzák a folyamatot. E módosítások hatására megszűnt a korosztályok közti diszkrimináció, vagyis az idősebbek hasonló esélyekkel jelentkezhetnek adott munkakörre, mint a fiatalok.

A másik fontos eltérés a korábbiakhoz képest, hogy könnyebb lett rugalmas munkaidő szerinti munkakörben elhelyezkedni.

Becslések szerint már 150 ezer nő marad aktív a munkaerőpiacon a 70. életévük betöltése után is – írja a BBC. Az egyik megkérdezett hölgy szerint, míg korábban jól fialó megtakarítások álltak rendelkezésre az ingatlanpiacon és az üzleti életben, mára ez a fajta biztonság megszűnt, ezért kell tovább dolgozniuk.

Magyarországon a 65-74 év közötti korosztályban 17 100 női foglalkozatottat tartott nyilván 2016-ban a Központi Statisztikai Hivatal. A közel 2 millió dolgozó hölgyhöz mérve ez kevesebb, mint 1 százalékos (pontosan 0,85 százalékos) arányt jelent. 

Forrás: mfor.hu