Ha az országos adatokat nézzük, az lehet a benyomásunk, hogy a magyar gazdaság csodálatosan teljesít: elképesztő ütemben nőnek a bérek, a rendszerváltás óta nem dolgoztak ilyen sokan és nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség, ráadásul a tavalyi és tavalyelőtti gyengélkedés után idén rendesen beindulhat a növekedés is, már ha lehet hinni az elemzőknekírja az Index.

Ugyanakkor ha nem az országos átlagot nézzük, hanem a megyékre lebontott adatokat, akkor ennél azért sokkal árnyaltabb a kép, derült ki a KSH friss kiadványából, amit a Napi.hu szemlézett. Eszerint Budapest és három-négy nyugati, Ausztriával szomszédos megyében elég jó ugyan az élet, de Kelet-Magyarországon még mindig rettentő alacsonyak a bérek és brutálisan magas a munkanélküliség.

A KSH adataiból kiderül például, hogy a helyi átlagkereset Budapesten mellett csak Győr-Moson-Sopronban múlja felül az országos átlagot, ami 175 ezer forint. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 118 ezres nettó az átlag.

Hasonló földrajzi eloszlás látható a munkanélküliség terén is: míg Nyugat-Magyarországon, elsősorban az Ausztriával határos megyékben gyakorlatilag elfogytak a munkások,addig keleten s délen bőven a 4,4 százalékos országos átlag felett van a munkanélküliségi ráta, sőt van, ahol megyei szinten 9 százalék.

Ugyanez látszik a foglalkoztatási ráta terén: míg nyugaton és Budapesten 60 százalék fölötti, addig keleten és délen inkább az 50 százalékhoz van közelebb. 

A KSH adataiból részben a munkaerőhiány mélyülése is látszik: Somogy, Békés és Komárom-Esztergom megyék kivételével minden térségben több üres álláshelyet jelentettek, mint 2015 végén. A betöltetlen álláshelyek száma országosan 51 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi adatot.

A nyugati országrész relatív szárnyalása pedig részben magyarázatot ad arra is, hogy miért ilyen jók  munkanélküliségi és bérstatisztikák, amikor a növekedési adatok elég kiábrándítóak: mert ezeket nem csak a magyar gazdaság teljesítménye húzza, hanem a szomszédos Ausztria is.  

Forrás: Index