Milliókért vásárolt berendezési tárgyakat, ingóságokat Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetéhez (VDSZSZ) volt vezetője, amikor még a Liga Szakszervezet elnöki posztját is betöltötte – írta a Blikk a birtokába került közel 50 millió forintos számlákról.

A bizonylatokon olyan értékes ingóságok szerepelnek, mint falióra 320 ezer forintért, függönyök közel 6 millióért, szövet 2 millióért és egyedi tárgyalóasztalok közel 7 millió forintért – írta a Blikk azokra a számlákra hivatkozva, amelyek Gaskó Istvánhoz és a VDSZSZ-hez kötődtek.

Gaskó a lapnak azt mondta, a tárgyakat a testület beleegyezésével vásárolta és bocsátotta a Liga rendelkezésére, a szobáknak ugyanis kulturáltnak kellett lenniük.

„Egy országos szintű, jól működő, megfelelő anya­giakkal és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező érdekvédelemhez ez dukál. Vasúti vezérigazgató korában a mai osztrák kancellár, Orbán Viktor és különböző miniszterek is megfordultak ott. Nem lehetett olajos padlón járni, és napórával fogadni őket” – idézték a szakszervezeti vezetőt.

Szerinte még így is szerény volt a bútorzat.

Gaskó most a VDSZSZ Szövetség elnökeként visszaköveteli a vagyontárgyakat.

Vámos Csaba, a Magyar Munkavállalókért Mozgalom elnöke szerint Gaskó ezeket a tárgyakat a VDSZSZ Szolidaritás tagjai által befizetett összegekből finanszírozta. Felidézte, hogy Gaskót 2015-ben korrupciógyanús ügyei és költekezései miatt 25 év után menesztették a VDSZSZ éléről.

„Mint gyakorlott szakszervezeti vezető, erősen kétlem, hogy a hatékony érdekvédelem elengedhetetlen feltétele lenne az ilyen szintű fényűzés” – tette hozzá Vámos.

Forrás: HVG