Idén 10-ből 4 vállalkozás készül fizetésemelésre, az ipari szektorban azonban ez minden második cégre igaz – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

„A kormányzat minimálbér emelési szándékát követően készült kutatásunk szerint a vállalkozások még nem reagáltak érdemben a bejelentésre, ugyanis gyakorlatilag nem változott a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya az előző negyedévhez képest. Idén a cégek 42 százaléka készül béremelésre, és terveik szerint átlagosan ez 4,6 százalékos növekedés lesz” – mondta el a szakember.

A fizetésemelési szándékot a cég mérete ugyan nem, a tevékenységi kör azonban nagymértékben befolyásolja: az iparban dolgozóknak van a legnagyobb (53 százalék), az agráriumban dolgozóknak pedig a legkevesebb (29 százalék) esélye a jelenleginél magasabb fizetésre. Az átlagos béremelés mértéke az ipari cégeknél 5,5 százalék, a kereskedelemben 5,2 százalék, a szolgáltató szektorban 4,3 százalék, az agráriumban pedig 3,4 százalék. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy ki melyik országrészben dolgozik.

A hazai vállalkozások túlnyomó többsége a jelenlegi dolgozói létszámmal tervez tovább működni a következő egy év során. „A kkv vezetők körében végzett legutóbbi felmérésünk szerint jelenleg mindössze közel minden ötödik (19 százalék) kkv gondolkodik munkaerő-felvételen az előttünk álló egy évben, és közülük is legtöbben csupán néhány új munkatársat vennének fel. Jó hír azonban, hogy elbocsátásra csak a cégek 1 százaléka készül, amire az index 12 éves történetében eddig nem volt példa” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Nem mindegy azonban, ki mekkora cégnél keres munkát, ugyanis a vállalkozás méretével párhuzamosan az elhelyezkedés esélye is nő. Míg a mikrovállalkozások csupán 13 százaléka tervez létszámbővítést, a középvállalkozásoknál ez az arány több mint a duplája (27 százalék). A különböző szektorok közül egyedül az iparban látható az átlagnál nagyobb mértékű létszámbővítési szándék. 

„A KSH legutóbbi adata szerint ismét gyarapodott a dolgozók száma, december-februárban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 372 ezer fő volt, 130 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A cégvezetők nyilatkozatai alapján úgy tűnik, hogy leginkább az ipari szektor és a középvállalkozások járulhatnak hozzá a további bővüléshez” – tette hozzá a szakember.

Forrás: Világgazdaság