Nagyot csökkent a legfrissebb adatok szerint a munkaképes korú magyarok száma. A népességfogyás következménye, hogy egyre kevesebb lesz a munkaképes korúak száma is, az apadás évek óta folyamatos már, viszont ilyen mértékű havi szintű csökkenésre még nem volt példa a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint – írja az mfor.hu.

A 2016.december - 2017.február háromhavi átlagban összesen 7,49 millió munkaképes korú ember volt hazánkban, vagyis 15-74 év közötti. Ez az előző hónaphoz képest 6600 fővel kevesebb, ami tekintve az eleve magas létszámot marginálisnak tűnik, viszont az, hogy ilyen mértékű csökkenésre még nem volt példa a statisztika szerint, az már aggasztóbb fejlemény. Korábban jellemzően 2-3 ezer fős volt a mínusz, azért érdekesnek tűnnek majd a kövektező hónapok statisztikái ebből a szempontból. Ha folytatódik a hasonlóan magas létszámcsökkenés, az komoly veszélyt hordozhat, főleg a kormányzati cél, a teljes foglalkoztatás szempontjából. A munkaerő-kínálat jelenlegi összetétele is már olyan, ami több ágazatban is munkaerő-hiányt generált, miközben hazánk egyes megyéiben továbbra is magas a munkanélküliség.

A 7,49 millió munkaképes korúból 4,574 millió volt gazdaságilag aktív, vagyis foglalkoztatottként vagy munkanélküliként jelen volt a piacon. A maradék 2,919 millió pedig gazdaságilag inaktív volt, vagyis jelenleg nem dolgoznak (hivatalosan legalábbis), de nem kis tartoznak a munkanélküliek táborába, ennek hátterében gyermekvállalástól kezdve betegségen át családi okokig több minden állhat.

A friss statisztika szerint egyébként 4,371 millió foglalkoztatott volt a 15-74 éves korcsoportban, ami előző hónaphoz képest közel 29 ezer fős csökkenést jelent. Ez azonban csak átmeneti, várhatóan a következő 1-2 hónapban újra bővülni tud majd a foglalkoztatás Magyarországon a beinduló közmunkaprogramoknak köszönhetően. Év/év alapon 130 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája egy év alatt 2,4 százalékponttal, 67,1 százalékra javult.

 

Ezzel párhuzamosan egyébként a munkanélküliek is közel 5000 fővel többen lettek, 202,5 ezres létszámot mért a KSH. A munkanélküliségi ráta a korábbi 4,3 százalékról 4,4-re emelkedett, előző év azonos időszakához mérten azonban továbbra is javuló tendencia jellemző, hiszen 2016 megegyező hónapjában még 6,1 százalékos volt a ráta.

Forrás: mfor.hu