A gyakornoki álláshirdetések alatt gyakran olvasni elkeseredett kommenteket, amik arról szólnak, „hurrá, újra egy állás, amiért nem jár fizetés”. Miért éri meg fizetni egy gyakornoknak? – írja a Piac és Profit.

Ma már teljesen általános gyakorlat, hogy az egyetem vagy főiskola utolsó éveiben, esetleg a diploma megszerzése után gyakornokként helyezkedik el valaki. A munkáltatók a legtöbb esetben elvárják a munkatapasztalatot, így a diákok, vagy friss diplomások számára ez a lehetőség egy ugródeszka. A lelkes kezdő munkavállaló pedig a munkáltatónak is megéri – sokszor mégsem díjazzák ezt fizetéssel.

Van, ahol megbecsülik

Ma Magyarországon, ha fizetést kapnak a gyakornokok, minimálbér közeli forintok landolnak havonta a számlájukon és ezzel már szerencsésnek mondhatók. Ezzel szemben például az Egyesült Államokban, ahonnan egyébként a multi cégek a gyakornoki állások gyakorlatát beszivárogtatták az európai országokba, cégekhez is, egy pályakezdő gyakornok 6-7 ezer dollárt is zsebre tesz havonta. Ez persze vállalattól és pozíciótól és a szektortól is nagyban függ, annyi biztos az IT itt is a csúcson van. A top cégek pontosan látják, hogy érdemes komoly pénzekkel magukhoz kötni az igazán tehetséges pályakezdőket, így sokan jobban keresnek, mint mások egész életükben.

A Huffington Post néhány éve listába szedte a gyakornoki pozíciók szempontjából legnagyvonalúbb vállalatokat. Az egyik legismertebb vállalat, az Apple 5700 dolláros alapfizetése például csupán a 10. helyre volt elegendő, pedig ezt még kiegészítik ezzel-azzal. Például fitneszbérlettel, lakhatási támogatással, egészségpénztári plusszal, de ingyen ebéddel és vacsorával is. Utóbbi persze arra enged következtetni, hogy sok a túlóra…

Magyarországon messze nem ez a realitás. A gyakornoki fizetés szóösszetétel sok cégvezető vagy HR-es fejében nem is létezik, a pályakezdőkben nem a jövő ígéretét, sokkal inkább egy (legalább átmeneti) ingyen munkaerőt látnak. A Monster állásportál néhány évvel ezelőtti felmérése szerint a meghirdetett pozíciók mindössze 20 százalékában kínáltak fizetést a gyakornokoknak. A népszerű vállalatoknál ráadásul akkora a tolongás a jobb pozíciókért, hogy bér nélkül is betöltik a meghirdetett helyeket, a kötelező szakmai gyakorlatokra sem szokás fizetni.

És nem is feltétlenül kötelező. A törvény a fizetésre vonatkozóan más szabályokat állapít meg a szerint, hogy a munka közvetlenül kapcsolódik-e vagy sem a felsőoktatási intézmény képzési programjához. Amennyiben közvetlenül kapcsolódik a munka a képzési programhoz, akkor csak akkor kötelező fizetni a hallgatóknak, ha a gyakorlat ideje egybefüggően meghaladja a hat hetet. Ennél rövidebb ideig jogszerű az ingyen munka. A díjazás mértéke legalább hetente a minimálbér tizenöt százaléka, amit, ha más megállapodás nincs, a gyakorlatnak helyet adó cég fizet. Amennyiben a munka nem kapcsolódik közvetlenül a képzési tervhez, vagy nem duális képzés keretében történik a munkavégzés, akkor a díjazás a felek megállapodása szerint jár, nincsen kötelező minimum. Ilyenkor díjazás ellenében a hallgató által e jogviszonyban létrehozott dolgok tulajdonjoga, illetve a szellemi alkotásokhoz fűződő vagyoni jogok – eltérő megállapodás hiányában – a felsőoktatási intézményre, illetve az általa létrehozott gazdálkodó szervezetre az átadással átszállnak.

Megérné fizetni

Bár egy gyakornok elsősorban a tapasztalatszerzés és a kapcsolatépítés miatt dolgozik a cégünknél, tehát lehet, hogy hajlandó pár hónapot ingyen is lehúzni, valójában jobban járunk, ha inkább fizetünk és a legjobb jelölteket vadásszuk le már akkor, vagy azelőtt, mielőtt kilépnének az iskolák kapuján. Ha a gyakornok jó, és munkájáért korrekt bért kap, abból több előnyünk is származhat.

Persze nem csak a fizetésről kell gondolkodni, mielőtt gyakornok felvétele mellett döntenénk. Hogy mit érdemes átgondolnia a cégvezetésnek, arról itt olvashat.

Az első szempont a szakemberhiányos területen tevékenykedőknek lehet a legfontosabb – ami lassan a teljes magyar gazdaságra jellemző. Hiányszakmák esetén az utánpótlás nevelés elengedhetetlenül fontos feladat, a jó gyakornoki programokkal pedig nagy lépést tehetünk a sikeres toborzás érdekében. Ha egy gyakornok azt érzi, hogy bár kezdő, de a munkáját megbecsüljük, sokkal szívesebben marad hosszabb távon is a cégnél, mint az, akinek az első tapasztalata az a munkáltatóval kapcsolatban, hogy kihasználja őt.

Aki pénzt kap a munkájáért, lojálisabban is lehet a céghez. Nem érzi úgy, hogy csupán kihasználják a helyzetét, szinte kizsigerelik és nem csak a kötelező heteken akar majd minél előbb túllenni. Éppen ezért sokkal együttműködőbb a kollégákkal, a rá bízott feladatokat sokkal pontosabban, és lelkesebben fogja elvégezni. A gyakornok, ha megfelelő juttatást kap a munkájáért cserébe, alkalmazkodóbb lehet a szakértők szerint, így könnyedebben kommunikál a kollégákkal, nem érzi úgy, hogy kilóg a sorból, ezért jobban beilleszkedik a csapatba, tehát valójában egy kiváló csapattaggá válik még akár a gyakorlati idő alatt.. Ha ezek mellett vagy után valakiben gyakornokként kialakul az elhivatottság, szakmailag egy remek karrierlehetőséget láthat a mi vállalatunknál is.

Forrás: Piac és Profit