Bíróság elé citálták azokat a munkásokat és szakszervezeti aktivistákat, akiket a japán Suzuki multinacionális vállalat indiai telepén, a Maruti-Suzuki manesar-i gyárában letartóztattak, megvádoltak és kapcsolatba hoztak olyan 2012-es incidensekkel, amelyek során egy menedzser meghalt.

A nemzetközi akció keretében szervezett indiai érdekvédők ügyével szimpatizálók tüntetésen az indiai nagykövetség előtt 2017. ápr. 4-én 12 órakor a SZEF Központi Irodájának több dolgozója részt vett.

A Maruti-Suzuki munkásai a szakszervezeti jogokért harcoltak.A 2012-es sztrájk idején a munkások békésen gyülekeztek. Az erőszak forrása az üzem igazgatósága által bérelt verőlegények és a (helyi)rendőrségi erők voltak. A munkásokat paramilitáris erők támadták meg, akiket a Maruti-Suzuki vezetése „vett igénybe”.

Sztrájk,tűzvész

Megállapították, hogy egy menedzser, aki sajnos elhunyt az incidens nyomán, az üzemet részben elpusztító tűzvészben égési sérüléseket szenvedett és a füstben fulladt meg.Közvetlen kapcsolatot nem lehet teremteni halála és a később elítélt személyek között. Ahhoz az kellene, hogy utóbbiak felelősségét kimutassák a tűz keletkezésében. Erre bizonyítékot nem tudtak szolgáltatni.Meghökkentő tény: a vád sok tanút idézett be, de nem volt képes az üzem munkásai közül egyetlen terhelő tanúvallomást (tanúságtételt) sem produkálni. Egyet sem, még olyanét sem, aki nem vett részt a (szakszervezeti) mozgalomban, egyszerűen csak a helyszínen volt az adott időpontban. „Közülük sem tanúskodott senki a vád javára, azt csak az üzemi káderek tették”.

Gyilkosságért?

117 munkást felmentettek, de 31-et elítéltek különféle vádakban, köztük 13-at gyilkosságért, amely halállal vagy életfogytiglannal büntetendő Indiában.Semmilyen bizonyítékkal nem tudták alátámasztani a 13 elítélt bűnösségét, akik közül 11-en az MSWU vezetői, amely a Marutiban alakult független szakszervezet és amelyet a vezetőség erőszakkal próbált megtörni.

A 2017.03.18-án született ítélet szerint13-an életfogytiglant kaptak, közülük 11-en szakszervezeti vezetők, négy fő esetében 5 év a börtönbüntetés.Amiatt, hogy 13 dolgozót gyilkosságban mondtak ki bűnösnek, az indiai Legfelsőbb Bírósághoz fordultak fellebbezéssel. Semmilyen komoly bizonyíték nincs egyikőjük ellen sem. Az eljárás lefolytatása olyan színjáték volt, állítják többen, amelyet az üzemi vezetés a helyi rendőrséggel összejátszva mutatott be a dolgozók ellen.

Igazságos eljárást!

Éppen ezért többen felszólították az indiai kormányt, hogy befolyásával halassza el az ítéletet, amíg független bíróság igazságos eljárást nem folytat le. Meggyőződésük, hogy India történelmi és jelenlegi vívmányai olyan megoldás kulcsai, amelybe az indiai szakszervezetek vezetőit is bevonják. Reménykednek, hogy hamarosan bölcs megoldást találnak.

A nemzetközi szolidaritási akcióban a következő országok szakszervezetei, munkásaktívái vettek vészt: Afganisztán, Ausztria, Banglades, Belorusszia, Benin, Bolívia, Brazília,Dél-Afrika, Franciaország, Görögország, Haiti, Hongkong, Írország, Nagy-Britannia,Németország, Magyarország, Mauritius, Mexikó, Olaszország, Oroszország, Románia,Sri Lanka, Svájc,Szenegál, Ukrajna, USA, Zimbabwe ( eddig 27 ország).

Szolidaritás

Magyarországonis név szerint köszönetet mondanak azon szervezeteknek és személyeknek, akik szolidaritást mertek vállalni, így: a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének, a KMDSZ – szakszervezetnek, a Munkástanácsok oroszlányi szervezetének, a SZEF-nek, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének - és 35 egyéni/társadalmi és politikai szervezet képviselőjének és politikai/szakszervezeti aktivistájának.

 Folytatás

Az indiai érdekvédők ügyével szimpatizálók újabb tüntetést tartank az indiai nagykövetség előtt 2017. ápr. 4-én 12órakor(1025 Budapest Búzavirág utca 14) – a nemzetközi akció keretében. Azért is, mert nálunk,Magyarországon is rendre szintén megsértik a dolgozók jogait. A SZEF, mint írtuk, képviselteti magát.

Nyilatkozatunk

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elítéli 2012-es incidens kapcsán a Maruti-Suzuki manesar-i gyárában letartóztattak, megvádoltak elleni idén tavasszal lefolytatott indiai bírósági fellépést. Különösen, hogy a munkavállalók, szakszervezeti vezetők elleni ottani hatósági túlkapás emlékeztet a térségünkben a történelmünkből több ízből jól ismert és megszenvedett kollektív bűnösséget kimondó, kollektív büntetést maga után vonó önkényre.

Korrekt,független bíróság igazságos eljárásánaklefolytatását követeljük!

SZEF Sajtóiroda