Tarlós István főpolgármester egyeztetésre hívta a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökét és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének (BKSZSZ) elnökét a BKV Zrt. bértárgyalásaival, a meghirdetett BKV-sztrájkkal kapcsolatban.

Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke a keddi egyeztetésről beszámolva az MTI-nek elmondta: tájékoztatták a főpolgármestert a BKV-nál kialakult helyzetről.

Hozzátette: tudatták, hogy „amennyiben nem teljesülnek követeléseik, nemcsak a meghirdetett sztrájkkal kell számolni, hanem azzal, hogy nem lesz megfelelő mennyiségű munkavállaló a napi üzemeltetés biztosításához”. A sofőrhiány miatt járatok kimaradásával, a karbantartó személyzet hiánya miatt komplett kötöttpályás vonalak üzemzavaraival, leállásaival kell számolni, mert a munkáltató nem tud az utcáról új dolgozókat felvenni a jelenleg is tíz százalékot meghaladó magas fluktuáció pótlására. Ez a BKV munkavállalónak nyolcvan százalékát képviselő két szakszervezeti szövetség szerint rövid távon a fővárosi tömegközlekedés összeomlásához vezethet.

Gulyás Attila tájékoztatása szerint Tarlós István főpolgármester nem vitatta a béremelési igény jogosságát, ugyanakkor elmondta, hogy a főváros költségvetéséből a szükséges fedezet töredékét sem tudja biztosítani. A főpolgármester arról tájékoztatta - mondta Gulyás Attila -, hogy kedd délután találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel a fővárosi tulajdonban lévő cégek béremeléséhez „szükséges forrás megszerzése érdekében”.