A kormány és a munkaadók tavalyi bérmegállapodása az önkormányzati tulajdonú közlekedési társaságokra is terhet ró – írja a dehir.hu.

Mint ismert, sztrájkot jelentett be április harmadik és negyedik hetére a BKV-munkavállalónak 80 százalékát képviselő két szakszervezeti szövetség.

 A szakszervezetek azért döntöttek a sztrájk mellett, mert a BKV-val folytatott kollektív munkaügyi vitában nem közeledtek az álláspontok a bérrendezésről. Az érdekképviseletek hároméves bérrendezést akartak elérni, amelyben 30 százalékos bérfejlesztési kértek, ezen felül 2017-re további 5 százalékos béremelési igényt támasztottak, amelyet az alacsonyabb keresetűek bérfelzárkóztatására kértek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön szokásos Kormányinfó elnevezésű sajtótájékoztatóján szólt arról, hogy Tarlós István főpolgármester azt kéri a kormánytól, hogy segítsen.

Lázár János beszélt arról, hogy tudják, a kormány és a munkaadók tavaly novemberi megállapodása minimálbér és a garantált havi bérminimum emeléséről, terhet ró az önkormányzati tulajdonú közlekedési társaságokra is. Ezért egyeztetnek a Megyei Jogú Városok Szövetségével és a nagyvárosok vezetőivel. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is kijelentette, hogy azt nem tehetik meg, hogy csak a fővárosnak és a BKV-nak segítenek, a vidéki önkormányzatoknak és közlekedési társaságoknak pedig nem, mert az nem lenne igazságos.

Debrecenben is van vita a béremelésekről a DKV Zrt. menedzsmentje és a szakszervezetek között. Annak ellenére, hogy eddig nem tudtak megállapodni, a DKV menedzsmentje egyoldalú bérfejlesztést hajt végre, hogy a megegyzés előtt kaphassanak béremelést a dolgozók.

ADKV Zrt. a Debreceni Vagyonkezelő támogatásával a fizikai munkavállalók esetén mintegy 10 százalékos keresetnövekedést eredményező csomagot állított össze. Ennek lényege egy átlagosan 8 százalékos bérfejlesztés egységes órabéremeléssel. Ezen túlmenően megtörténik néhány alacsonyabb keresetű munkavállalói csoport felzárkóztatása, valamint a megnövelt túlóra alappal és az év végi juttatásokkal, további 1,5 százalékkal nő a fizikai dolgozók keresete.

A DKV szellemi munkavállalói átlagosan 6 százalékos béremelést kapnak és a munkáltatói intézkedésekből adódóan, további fél százalékos keresetnövekedésre számíthatnak. A béremelések visszamenőlegesen, 2017. január 1-től lépnek hatályba, és a dolgozók márciusi munkabérükkel kapták meg azt.

A szakszervezetek három éves bérmegállapodás megkötésére törekszenek, ami egyebek mellett megvalósult már a MÁV, a Volán társaságok és a Magyar Posta esetében is. A tárgyalások folytatódnak a felek között.

Forrás: dehir.hu