Az Mt. 143. §-a rendelkezik a rendkívüli munkaidőre járó bérpótlék illetve szabadidő elszámolásáról. A 145. § (1) bekezdése rendelkezik arról, hogy bérpótlékot is magában foglaló alapbért állapíthatnak meg a felek. Ez a bekezdés a rendkívüli munkavégzésre járó bérpótlékra nem vonatkozik. A kérdésem arra irányul, hogy kollektív szerződésben ettől eltérően megállapítható havi átalány a rendkívüli munkavégzés idejére? Pl. egy havi béres dolgozónál előírhatja a kollektív szerződés vagy a munkaszerződésben megállapodhatnak a felek arról, hogy havonta 200 óra egy adott munkavállaló elvárt havi munkaideje? Mit jelent pontosan a 156. § (1) a) bekezdése, miszerint egyenlőtlen munkaidő-beosztás és havibéres díjazás esetén a munkavállalónak - a beosztás szerinti munkaidő mértékétől függetlenül - a havi alapbére jár? – az olvasói kérdésre dr. Kártyás Gábor munkajogász válaszolt a munkajog.hu-n.

A rendkívüli munkavégzés ellenértéke a felek megállapodása alapján valóban nem építhető be az alapbérbe, de a rendkívüli munkaidőre járó bérpótlék fizethető átalány formában is [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 145. §]. Ehhez tehát nem kollektív szerződés szükséges, hanem a munkáltató és a munkavállaló megállapodása. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a felek felemelhetik az adott hónapban beosztható munkaidő mértékét, hanem azt, hogy a munkavállaló - a tényleges teljesítéstől függetlenül - egy bizonyos átalány összeget minden hónapban megkap a rendkívüli munkaidőre járó bérpótlék jogcímén. Felhívjuk a figyelmet, hogy csak a rendkívüli munkaidőre járó bérpótlék fizethető átalány formájában, de az erre az időszakra járó alapbér nem. Azt minden esetben tételesen el kell számolni [Mt. 139. § (1) bekezdés].

A kérdésben idézett Mt. 156. § (1) bekezdés a) pontja arra utal, hogy a havibéres munkavállaló egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén minden hónapban az alapbérére jogosult, függetlenül attól, hogy az adott hónapra hány órára volt beosztva. Így például, ha a kéthavi munkaidőkeret első hónapjában 200 órát, a másodikban 120 órát teljesít, akkor is mindkét hónapra az alapbére illeti meg. A ténylegesen teljesített és az egyes hónapokra kifizetett óraszám közötti különbség a munkaidőkeret zárásakor számolandó el [Mt. 156. § (2-4) bekezdés].

Forrás: munkajog.hu

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.