Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a legésszerűbb döntés született akkor, amikor a vasárnapi boltzár eltörlésével a korábbi rendet állították vissza az üzletek nyitva tartásának szabályozásában. A jelenlegi szabályozás rendezett, ezen belül a vasárnapi pótlék 50 százalékos mértéke igazodik a vasárnap is nyitva tartó boltok teherviselő képességéhez. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint, az aki nem tud 100 százalékos pótlékot fizetni vasárnap, az inkább ki se nyisson – írja az Origo.

Az OKSZ, mint a kereskedelem legnagyobb piaci súlyú ágazati képviselője, elhatárolódik a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének attól a május 17-i kijelentésétől, hogy aki nem bírja kifizetni a száz százalékos pótlékot, az ne nyisson ki vasárnap”.

Dávid Ferenc a VOSZ főtitkára az ATV-nek azt mondta, a VOSZ álláspontja továbbra is az a vasárnapi pótlék ügyében, hogy minél előbb meg kell állapodni, lehetőleg még a nyár előtt.

A VOSZ főtitkára szerint ebben a kérdésben a kormány nem dőlhet hátra, valamennyire segítenie kell a megállapodást. A vasárnapi bérpótlék és a cafeteria is téma volt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. A legnagyobb vitát a vasárnapi bérpótlék váltotta ki – mondta Dávid Ferenc.

A vita alapvetően a munkaadói és a munkavállalói oldal között zajlott, volt olyan felvetés - elsősorban a munkaadói oldalról -, hogy a pótlék mértéke maradjon 50 százalék, a munkavállalók pedig a pótlék emelését javasolták.

Dávid Ferenc szerint, aki nem bírja kifizetni a száz százalékos pótlékot, az ne nyisson ki vasárnap. A VOSZ a száz százalékos pótlék mellett van hangsúlyozta a főtitkár.

Az egyeztetésen a kormányt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviselte. Az egyeztetés után az MTI-nek azt mondta, abban bíznak, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldal meg tud majd állapodni a vasárnapi pótlék mértékéről, és a megállapodást a kormány jó szívvel tudná elfogadni és támogatni - mondta a miniszter. 

Nem mindig nyereséges a vasárnap

A boltok, áruházak a vásárlók érdekében választják a vasárnapi nyitvatartást – mondta Vámos György az OKSZ főtitkára. A boltok vasárnapi nyitvatartásában szerepet játszik a piaci verseny is, hiszen ha a szomszéd boltja kinyit, akkor nem engedhető meg a lehúzott redőny hétvégén.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a vasárnapi nyitvatartás minden hétvégi napon nyereséget is hoz, de ettől még lehet nyereséges egy vállalkozás.

Ezen az alapon más időpontokban is bezárhatnának a boltok, hiszen vannak veszteséges időszakok, a kereskedelmi forgalom állandóan hullámzik. A kisvállalkozások számára pedig sok esetben kapaszkodó a talpon maradáshoz a vasárnapi nyitás, még akkor is, ha ez a nap nem hoz nyereséges forgalmat.

Háromezer kisboltos már tönkrement

2015-ben a KSH legfrissebb adatai szerint 3 ezerrel csökkent a boltok száma, ami a kisboltosok térvesztését jelenti.Számuk az elmúlt években fokozatosan csökkent, az elmúlt évtizedben 25 ezerrel. A kisboltosok számára az 50 százalékos vasárnapi pótlék kifizetése is jelentős teher – mondta a OKSZ főtitkára.

Nincs a zsebben a vasárnapi pótlék

2015-ben januárhoz képest decemberre 182 ezer forintról 198 ezer forintra nőtt a kiskereskedelemben alkalmazottak havi bruttó átlagkeresete, ami átlagosan 9 százalékos növekedés. A munkaerőhiány mellett a jelentős évközi béremelést követően a 2016. évi újranyitás után az 50 százalékos bérpótlékot is ki kell gazdálkodni, mivel nincs arra tartalék. Ez ágazati szinten 25-30 milliárd forintos teher. A 100 százalékos vasárnapi pótlék ennek a kétszerese lenne – mondta Vámos György.

A 100 százalékos vasárnapi pótlék elviselhetetlen terhet jelentene sok vasárnap is nyitva tartó vállalkozásnak. A hét utolsó napján nyitva tartó boltok többsége kisvállalkozás, számuk 40 ezerre becsülhető. Minél kisebb egy vállalkozás, annál nagyobb teher számára a vasárnapi pótlék.

Pótlékrend

A két szakszervezet és a VOSZ közelmúltban közreadott ajánlása úgy fogalmaz, hogy "a vasárnapi munkavégzés ellenértékeként számfejtésre és kifizetésre kerülő vasárnapi pótlék visszaesett a 2015. március 15-e előtti szintre, azaz 50 százalékra". A vasárnapi boltzár idején azonban kizárólag az 5 szabadon választható vasárnap volt 100 százalék a vasárnapi pótlék, más esetekben maradt a régi 50 százalékos. Így a benzinkút, a piacok, vásárok, pályaudvarok üzletei az év összes vasárnapján csak 50 százalékos pótlékot fizettek. Hasonlóképpen az újságos, virágárus, a kizárólag pékárut, tejterméket árusító üzleteknél is 50 százalékos volt a pótlék azoknál, akik déli 12 óráig alkalmazottal a pult mögött kinyithattak a boltzár idején is.

A Kúria korábbi állásfoglalása alapján ráadásul a bevásárlóközpontok rendeltetésük szerint tarthatnak nyitva vasárnap, ugyanúgy, mint például a vendéglátóhelyek, így esetükben nem is kötelező az 50 százalékos vasárnapi pótlék. A kizárólag a hétvégi pihenőnapokra felvett részmunkaidősök számára úgyszintén nem kötelező a vasárnapi pótlék.

Tárgyalni lehet róla

A munkavállalók és a munkaadók tárgyalhatnak a vasárnapi pótlék kérdéséről, ez elől az OKSZ sem zárkózik el - mondta Vámos György. Azt javasoljuk azonban, hogy akkor mindent a mérlegre kell tenni, így azt is, ha 100 százalék lenne a pótlék, akkor az emelés különbözetét melyik költségből faragnák le a boltosok.

Forrás: Origo

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.