Az uniós versenyképességi problémák és a növekedés egyik legnagyobb gátját jelentő szakképzett munkaerő hiánya miatt a bérezési rendszer teljes átalakítására van szükség, aminek  kidolgozása már folyamatban van - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a bérek határozott emelését és ezzel együtt a magyar gazdaság átfogó versenyképességi átalakítását szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) konferenciáján.

Kitért arra is, hogy a nemzetgazdasági miniszter pénteken egyeztetést kezdett a munkaadók és munkavállalók szervezeteivel, a szakszervezetekkel a megfelelő bérezési rendszer kialakítása érdekében. A járulékcsökkentések mértékéről a folyamatban lévő egyeztetés miatt még nincs információ, több szempontot kell figyelembe venni - jelezte.

Hornung Ágnes kiemelte: az intézkedésekkel az ország fenntartható versenyképességét célozza meg a tárca.

Elmondta, hogy Magyarország adórendszere jelenleg is versenyképes, ezért korábban is számos beruházás érkezett az országba. A társasági adó csökkentésével nemcsak a beruházók fejlesztése térül meg, hanem más, például exporttevékenységet is Magyarországra hozhatnak. A minisztériumban a társasági adó csökkentését is vizsgálják, a végső döntést a kormány hozza meg.

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.