Ösztönözni kell a közmunkásokat, hogy a versenyszférában keressenek maguknak munkát, ezért nem emelik a bérüket – mondta Lázár János kancelláriaminiszter. A közmunkás-szakszervezetek szerint a kormány ellehetetleníti a dolgozókat – olvasható a HírTv oldalán.

Utoljára 2017 januárjában nőtt a közmunkások bére, az emelés akkor pár ezer forint volt. Egy közmunkás jelenleg nettó 54 300 forintot keres. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke kormányzati szemléletváltást sürget. Kordás László úgy látja, a kabinet lemondott a közmunkásokról.

 „Mi azzal lennénk elégedettek, hogyha önmagában ezt a másodlagos munkaerőpiacot teljes mértékben átalakítaná a kormány és gyakorlatilag valódi értékteremtő munkával megtermelhetnék ezek az emberek is azt a bért, ami legalább a minimálbért vagy a garantált bérminimumot fedezi. Azzal lennénk elégedettek, hogyha a szervezete a közfoglalkoztatásnak úgy alakulna át, hogy itt is teljes értékű munkát végezve legalább a minimálbért és a garantált bérminimumot megkeresnék ezek az emberek” – így Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke

A közmunkások bérét nem emelik meg, míg a minimálbér idén 8 százalékkal lett több. A Közmunkás Mozgalom a Jövőért egyik tagja szerint a két bérezés közti szakadékot kellene megszüntetni.

„A közfoglalkoztatottak bére legyen újra minimálbér, tehát, hogy éppen annyi fizetést kapjanak a nyolcórás munkáért, mint azok, akik az elsődleges munkaerőpiacon dolgoznak, de ezzel már elég sokat futottunk, és lényegében mindig az a válasz, hogy ez azért nem lehetséges, mert a közmunka, az nem egy rendes munka, inkább valami segélyszerű dolog” – közölte Takács Viktória szervező.

2018-tól közmunkások a minimálbér csupán 59 százalékát keresik meg. Az LMP szerint a kormány tudatosan lehetetleníti el a közmunkások körét.

„Ez a kormány tudatos politikájának a célja, hogy dolgozói szegénységbe tartsa a közmunkásokat. Az LMP álláspontja egyértelmű, aki dolgozik, annak legalább minimálbért kell keresnie. A közmunkarendszert egyébként gyökeresen át kellene alakítani, az lenne a cél, hogy mindenkit piaci munkalehetőséghez juttassunk, tehát a piaci szférában kellene elhelyezkedni, vagy ott, ahol ez nem lehetséges, önkormányzati álláshelyet kell biztosítani” – mondta Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője.

Lázár János szerint viszont a béremelés hiányának mindössze nevelő célja van.

„Az a célunk, hogy a közmunkások, azok a versenyszektorban dolgozzanak. Tehát ha a közmunkásbér nem emelkedik, akkor a közmunkások számára a lehetőség, hogy akár minimálbér vagy afölött, 138 ezer forint a minimálbér, a közmunkás pedig 60-70 ezer forintot keres, a kettő közti különbség arra fogja ösztönözni a közmunkást, hogy a versenyszektor irányába mozduljon el. Mennek is 20-30-40 ezer fővel csökkent a közmunkások száma csak 2017 második felében” – így Lázár János kancelláriaminiszter.

Az Országgyűlés 2017-re 325 milliárd forintot hagyott jóvá közmunkaprogramra, de csak 240 milliárd forintot használtak fel. A fennmaradó összeget munkaerő-piaci programokra csoportosították át.

Forrás: HírTV

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.