Kevés olyan foglalkozás jellemző a sokgyermekes nőkre, amely magasabb képzettséggel, presztízzsel vagy elismeréssel járna – állapították meg a statisztikai hivatal kutatói, melyről a Magyar Hírlap is beszámolt. A nagycsaládos férfiak között viszont sok az orvos és intézményvezető.

Milyen összefüggés van a választott foglalkozás és a gyermekvállalási kedv között? – erre a kérdésre keresett választ a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézete a 2011-es népszámlálás adatai alapján. A most megjelent, Korfa című kiadványukban többek közt megállapítják, hogy látványos különbségek vannak a vezető pozíciókban foglalkoztatott nők és férfiak között. Míg a férfiak körében az ilyen posztokat betöltőkre jellemző a legmagasabb gyermekszám, a női főnököknek átlagosan kevesebb gyermekük születik.

A nőknél az úgynevezett „befejezett termékenység” mutató a jogi és társadalomtudományi foglalkozásúak, valamint a gazdasági, művészeti, kulturális és sporttevékenységet folytatók között a legalacsonyabb, 1,6 alatti. Így alacsony gyermekszám jellemzi általában az iparművészeket, utazásszervezőket, rendszergazdákat, programozókat, nyelvészeket, fordítókat, újságírókat és szerkesztőket, jogászokat, ügyvédeket, piackutatókat, marketingeseket, idegenvezetőket és utaskísérőket. Az adatok megerősítik azt a külföldi szakirodalomból is ismert jelenséget, miszerint azon szakmákban foglalkoztatott nők vállalnak kevesebb gyermeket, amelyek az életpálya korai szakaszához kötődnek – mint például a sport –, vagy modern foglalkozások, illetve a követelmények „nem kedveznek a sokgyerekes létnek”.

Legmagasabb termékenységű foglalkozás például a takarító, utcaseprő, rakodómunkás, pultfeltöltő, hivatásos nevelőszülő, szociális gondozó, dajka, zöldség- és gyümölcstermesztő, valamint -feldolgozó, állattenyésztő, gépkezelő, összeszerelő és a főállású anyaság. Itt az átlagos gyermekszám 2,3–2,9 közötti. Mint a tanulmányban írják, e körben „kevés olyan foglalkozás van, amely magasabb képzettséggel, presztízzsel vagy elismeréssel járna”. Bizonyos szakmákban azoknak a nőknek van nagyobb esélyük karrierre, akiknek kevesebb gyermekük van.

A férfiaknál a sokgyerekesek jellemzően az orvosok és különböző intézmények, szervezetek vezetői, viszont kevés gyermekük van a művészeti, kulturális, sport- és vallási foglalkozásúaknak. A megállapítások között szerepel még, hogy úgy tűnik, az alkalmazotti lét jobban összeegyeztethető a gyermekvállalással, mint a vállalkozói lét, hiszen magasabb gyerekszám jellemzi az alkalmazottként dolgozó pedagógusokat, fodrászokat, kozmetikusokat és ügyvédeket, mint egyéni vagy társas vállalkozásban tevékenykedő kollégáikat.

Forrás: Magyar Hírlap

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.