A sztrájktörvény visszaél a munkavállalók felelősségtudatával, az elégséges szolgáltatások szabályozása gyakorlatilag észrevehetetlenné teszi a sztrájkot – véli a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda szerint a kormányzat felelőssége, hogy ne hozzák a dolgozókat olyan helyzetbe, hogy választaniuk kell a szakmaiság és a jogos igényeik érvényesítése között.

Kevés női vezető van a szakszervezeti konföderációk élén, de már igyekeznek odafigyelni erre – ezzel kezdte a beszélgetést Mészáros Melinda a Klubrádió műsorában

Szerinte a Liga más stílust és más hozzáállást akart közvetíteni, amikor Gaskó István helyére őt választották az érdekképviselet élére és bízik benne, hogy az elmúlt egy év megmutatta, hogy más tud lenni a Liga. A közösségi erőben hiszek, amely képes kiállni másokért – fogalmazott.

Új eszközök és új technikák kellenek ahhoz, hogy a szakszervezet meg tudja szólítani a fiatalokat – mondta a Mészáros Melinda. Szerinte, ha a szakszervezetek képesek ügyek mentén összefogni, - mint most a munkatörvénykönyv módosítás visszavonásánál – az a mozgalmak közelébe vonzhatja az embereket.

A Liga szakszervezetek elnöke szerint a versenyszférában komolyabb sikereket lehet elérni egyes területeken, mint az állami cégeknél, viszont ahol nincs szakszervezet, ott nagyobb a munkavállalók kiszolgáltatottsága. Ha működik érdekképviselet és az a munkaadóval jól tud együttműködni, az mindenkinek jó, könnyebb kezelni a konfliktusokat. A párbeszéd időigényes, de nem találtak még ki jobbat – fogalmazott Mészáros Melinda.

A közszférában sokkal kötöttebb a jogi szabályozás, nehezebb kimozdítani a döntéshozókat a korábbi helyzetekből – mondta a Liga elnöke. Szerinte az életpálya modellek hoztak sikereket például a honvédségnél, de máshol, például az oktatás területén újra lehetne értékelni a dolgokat és orvosolni a problémákat.

Mészáros Melinda szerint nehéz sztrájkokat szervezni Magyarországon, a sok ok közül egyik a szakmaiság, ha egy tanár nem tanít, akkor senki sem tanítja a gyerekeket, ezt nem könnyű felvállalni.

A sztrájktörvény visszaél a felelősségtudatos magatartással, az elégséges szolgáltatások szabályozása gyakorlatilag észrevehetetlenné teszi a sztrájkot – fogalmazott a Liga elnöke. Mészáros Melinda szerint a kormányzat felelőssége, hogy ne hozzák a dolgozókat olyan helyzetbe, hogy választaniuk kell a szakmaiság és a jogos igényeik érvényesítése között.

Mészáros Melinda szerint a pártok részéről nem hallani olyan felszólalásokat, ahol megjelenik a munkavállalói érdekek képviselete és a dolgozók problémái kerülnek célkeresztbe. Várnék javaslatokat a politikától – tette hozzá a Liga elnök majd azt mondta, egy szakszervezeti vezetőnek nem lehet politikai preferenciája, nekik több mint százezer tagot kell képviselniük.

2012-ben az új Munka törvénykönyve jelentősen csorbította a szakszervezetek jogosítványait, korábban előnyösebb helyzetben voltunk – mondta a Liga elnöke, aki szerint a szigorítás teljesen szükségtelen volt.

 Forrás: Klubrádió

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.