A kormányzati sajtó célkeresztjébe ezúttal Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmányának tagja került azért, mert korábban élt a nők 40 éves nyugdíjba vonulása adta lehetőséggel.

A legnagyobb oktatási szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) határozottan visszautasítja a lejárató szándékot, hiszen egy szakszervezeti vezető kompetenciáját, érdekvédő tevékenységét nem az határozza meg, hogy munkaviszonya van, netán nyugdíjas. Ráadásul Nagy Erzsébetnek több évtizedes oktatási-tanítási tapasztalata van, pontosan tudja, mi zajlik az oktatási intézményekben. Ezen az sem változtat, hogy Nagy Erzsébet lassan két éve nyugdíjas, de a kormánypárti sajtó most tálalta a „hírt”.

Ennek egyetlen magyarázata a szakszervezetek lejáratása, annak a kormányzati tervnek az elfogadtatása a társadalommal, hogy nincs szükség a jelenlegi rendszer fenntartására, miszerint a szakszervezeti tagdíjakat a munkáltató vonja le és utalja tovább az érdekképviseleteknek. Ha ezt a törvénymódosítást elfogadná a kormánypárti többség a parlamentben, csökkenne a szakszervezeti tagok létszáma, a kormány legnagyobb örömére.

Mivel az elmúlt két évben éppen az oktatási szakszervezetek (a PSZ és a PDSZ) voltak leghangosabbak az oktatás válsága miatt, amelyet a kormány okozott, ennek a két szakszervezetnek az ellehetetlenítése is zajlik a közszféra más szakszervezetei mellett.

A PSZ felszólítja a kormányt: tegyen le a szakszervezetek megfélemlítéséről, ne terjesszen be a munkavállalók érdekeit sértő, jogaikat korlátozó javaslatot a parlament elé!

 

Összefogunk, folytatjuk, nem félünk!

Budapest, 2023. szeptember 5.

Pedagógusok Szakszervezete