2023. november 22-én a LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége az Alaptörvény 12. módosításának beterjesztését követően sajtóközleményt adott ki, amelyben kiáll amellett, hogy a kormány továbbra is biztosítsa az aktív katonák érdekképviseleti tevékenységének ellátását.

Megdöbbenéssel értesültünk az Alaptörvény 12. módosításának beterjesztéséről és a benne foglalt alapjogi korlátozásról, amely a Magyar Honvédség hivatásos állományát illetően megszünteti az 1991-től töretlenül működő és kiemelkedő teljesítményt nyújtó Honvédszakszervezet működését. Gyakorlatilag egyetlen olyan nemzetközi példát sem lehet felhozni arra, hogy alaptörvényben tiltanák a katonák egyesülési jogát és a szakszervezet működését, totálisan kiüresítve ezzel az alapjogok gyakorlásának minimumát. Az ilyen szabályozást a hazánk által ratifikált nemzetközi egyezmények sem teszik lehetővé.

A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége kiáll amellett, hogy a kormány továbbra is biztosítsa az aktív katonák érdekképviseleti tevékenységének ellátását, a 32 éve működő szakszervezet működését és haladéktalanul kezdje meg az egyeztetést az érdekképviselet vezetőivel.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy munkavállalói csoport részére a munkavállalók érdekképviseletét ellátó egyesületekben való részvétel lehetősége és képviselete ilyen szintű korlátozás alá essen.

 

Budapest, 2023. november 22.

Doszpolyné dr. Mészáros Melinda s.k.                                                     Palkovics Imre s.k.
elnök                                                                                                      elnök
LIGA Szakszervezetek                                                               Munkástanácsok Országos Szövetsége