Munkajogaink címmel hiánypótló kiadványt jelentetett meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség azzal a céllal, hogy egyszerű, érthető, ám a törvényhez hitelesen igazodó tartalommal segítse a munkavállalók tájékoztatását alapvető jogaikról. Erre ugyanis egyre nagyobb szükség van. A 116 oldalas, az Európai Szakszervezeti Szövetség támogatásával készült ingyenes zsebkönyv online, lapozható formában is elérhető a MASZSZ honlapján (szakszervezet.net).

Melyek az alkalmazottak és a munkáltatók jogai és kötelezettségei? Bármilyen meglepő is, ezekkel nemcsak a munkába álló fiatalok, hanem idősebb, tapasztaltabb társaik sőt, a munkáltatók némelyike sincs tisztában. A Munka törvénykönyve szövege túl bonyolult, első olvasatra helyenként még jogi diplomával is nehezen érthető, ráadásul az esetek, munkahelyi konfliktusok nagy részében idő és lehetőség sincs arra, hogy bármelyik fél tanulmányozza, sőt értelmezze is a jogszabályt. Ezt az egyáltalán nem egyszerű feladatot vállalták magukra a Munkajogaink című kiadványban a MASZSZ és tagszervezetei jogászai. A praktikus, A5-ös méretű „zsebkönyv” szlogenje is jelzi a szerkesztők célját: Legyen mindig kéznél! – ismertette a napokban megjelent kiadvány egyik lényegét Zlati Róbert. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint ez az egyszerűen megfogalmazott, ám tartalmában a törvény szövegéhez hűen igazodó útmutató hasznos lehet minden aktív dolgozónak.

A Munkajogaink lendületes, korszerű, tördelésével és illusztrációkkal is közvetíti a szerzők másik fontos törekvését, a pályakezdő fiatalok tájékoztatását is. Tapasztalatok szerint ugyanis egyre többen úgy állnak munkába, hogy alapvető jogaikkal sincsenek tisztában, ettől pedig a munkáltatói visszaélések célpontjává válhatnak – mondta az elnök. Márpedig erre sajnos egyre több példa van. Munkáltatói visszaélésnek számít egyebek között a munkaidő-beosztás utolsó pillanatban való módosítása, vagy éppen munkaviszony megszüntetésekor a kikényszerített közös megegyezés. A könyv azonban arra is „megtanít”, hogy mit tehetnek a munkavállalók ezekkel a sok helyen mindennapossá váló, ám jogellenes intézkedésekkel szemben.

Az alig néhány nappal ezelőtt megjelent zsebkönyv máris népszerű, a MASZSZ tagszervezetei viszik az ország minden pontjára, mert egyre nagyobb szükség van a gyors, egyszerű tájékoztatásra – összegezte az elnök.